Сабор Тузлака у Пожарници - жива веза са прошлошћу

Срна
Сабор Тузлака у Пожарници - жива веза са прошлошћу

БИЈЕЉИНА - За традиционални “Илиндански сабор Тузлака”, који је одржан код храма Вазнесења Господњег у Пожарници, парох ове црквене општине Никола Чекетић каже да је значајан као живи додир Срба са својом прошлошћу.

“Рат је зло у сваком смислу. У протеклом рату српски народ се у великој мјери иселио одавде и данас у Пожарници има педесетак српских домова у којима живе углавном пензионери и једном годишње се окупљамо на овом сабору”, рекао је јереј Чекетић новинарима.

Организатор сабора је Завичајно удружење Тузлака у Бијељини, а потпредсједник Удружења Славиша Вујановић каже да је његов значај што бар једном годишње завичај и у њему обновљени храм постане мјесто окупљања свих Тузлака који су прије 30 година у рату били присиљени да напусте своја огњишта.

Он је додао да је у Пожарници до рата било хиљаду српских домова.

“Сабор је и прилика да људима који су се вратили у завичај пружимо подршку и помоћ, као и да његујемо наше обичаје и традицију”, рекао је Вујановић новинарима.

Секретар Завичајног удружења Тузлака у Бијељини Данијел Перић каже да је на сабору сваке године све више младих људи који сада доводе и своју дјецу.

“Ми свој завичај, обичаје и традицију нисмо заборавили и он у нама живи”, рекао је Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана