Са монасима без предаха кроте ватрену стихију

Анита Јанковић-Речевић
Са монасима без предаха кроте ватрену стихију

Требиње - Ватрогасци из Требиња већ шест дугих дана и исто толико непроспаваних ноћи, улажући надљудске напоре, кроте ватрену стихију која неуморно букти и пријети селима.

Времена за предах готово да није ни било, јер таман кад су се понадали да су побиједили пожар, ватра их је поново изненадила. Пожар на платоу Зубци успјели су да угасе јуче ујутро у три часа, а од велике помоћи била је киша која је пала у ноћи између сриједе и четвртка. Међутим, јак вјетар јуче је поново распламсао ватру која се ширила према Голом брду и кули Петрина изнад града.

Ватрогасцима су, у надљудским напорима да се изборе са ватром, у помоћ прискочили и монаси који су предано гасили пожар, као и припадници Ватрогасног друштва "Ластва", Цивилне заштите "Хидроелектрана на Требишњици" и Центра за газдовање кршом. Ватрогасци причају да од протеклог викенда, под пуном опремом и у зноју бију битку на ватреном фронту.

- Ватру је даноноћно гасило више од 50 ватрогасаца. Пожар је био на неприступачном терену и највећи је проблем била висока температура коју је подгријавала ватра. Земља је испуцала, трава се сасушила, чак је и камен био загријан, а није било начина за расхлађивање - каже командир требињске Ватрогасне јединице Трипо Ђук.

Међу волонтерима који су се ухватили у коштац са ватром су и монаси манастира Тврдош. Пред буктињом није посустајао ни монах Порфирије, који је рекао да је сваки угашени метар за њих извојевана побједа.

- На терену нас је било око десетак и врућина је била несношљива. Вјетар је стално распиривао ватру на све стране па нисмо имали оријентир - казао је монах Порфирије и додао да им је проблем представљало и то што су пожари били поприлично удаљени, а пут до њих водио је кроз камене и кршевите предјеле. Истиче да су због тога били приморани да воду за гашење ватре носе по два, три  километра узбрдо у напртњачама тешким 25 килограма. 

Ћук је додао да је ватрогасцима много значила помоћ монаха. Истиче да су ватрогасци веома изморени јер је много оних који својим кућама нису ишли по неколико дана.

- Људи су на терену и по два дана, без одмора и освјежења - рекао је Ћук.

Додао је да опреме за борбу са ватром не мањка јер су набавили нешто нове, док је на старој зимус обављен ремонт.

Монаси из манастира Тврдош поручују да су веома поносни на требињске ватрогасце јер се из године у годину показују као велики професионалци са изузетним физичким и психичким способностима.

- Помажем им годинама и још нисам видио да се иједан од њих пожалио, успаничио или уплашио када је ватрена стихија кренула неконтролисано да букти - казао је монах Порфирије и истакао да је, нажалост, узрок пожара, као и у већини случајева, био људски фактор, због чега апелује на становнике да поведу рачуна кад пале ватру. 

Вјетар шири пламен

Шеф Одсјека требињске Цивилне заштите Миљан Томашевић је рекао да је један крак ватре активиран у рејону Зубаца - од Орашких брда према Коњском.

Требињски ватрогасци, припадници Цивилне заштите града и "Хидроелектрана на Требишњици" (ХЕТ) на терену покушавају да пресијеку ватрену стихију коју вјетар убрзава и шири. Ластвански ватрогасци гасе шумски пожар у рејону Борове главе изнад Ластве који је захватио борову шуму.
У гашењу овог пожара помажу им и требињски ватрогасци, шумари, ловци и радници појединих приватних предузећа.
Узрок је, највјероватније, удар грома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана