Обиљежен дан 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде

Срна
Обиљежен дан 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде

КРУПА НА УНИ- У Доњем Дубовику, административном центру општине Крупа на Уни, данас је обиљежен Дан и 30 година од формирања 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске (ВРС).

 

Тим поводом у Храму Светог Јована Богослова служен је парастос за 310 погинулих бораца ове јединице, а код централног спомен-обиљежја погинулим борцима положени су вијенци.

Ратни командант пуковник Ранко Миљатовић рекао је да је 11. Крупска лака пјешадијска бригада формирана у подгрмечким селима крајем априла 1992. године и да је кроз њене редове у протеклом рату прошло 2.810 бораца од којих је 310 погинуло, а 936 рањено.

-Бригада је дејствовала сложно и два пута је одликована “Орденом Немањића” - рекао је Миљатовић.

Командант Првог пјешадијског батаљона Шесте пјешадијске бригаде Трећег пјешадијског (Република Српска) пука пуковник Горан Стокић истакао је да Трећи пјешадијски пук његује и баштини војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске.

-Војска Републике Српске настала је из народа и остала уз свој народ - навео је он.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић каже да је у протекле двије године постављено шест спомен-плоча у портама храмова Српске православне цркве у ФБиХ.

-Нажалост, све је више бораца који имају здравствене проблеме и потребна им је помоћ. Општина помаже у складу са могућностима - рекао је Кљајић.

Вијенце су код централног спомен-обиљежја положиле делегације општине и Борачке организације Крупа на Уни, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Одбора ратних војних инвалида, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, Полицијске управе Приједор, те делегације из сусједних општина.

Након полагања вијенаца, гости су обишли спомен-собу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана