Руски географи посјетили задругу Агројапра

Срна
Руски географи посјетили задругу Агројапра

Нови Град - Група од 38 руских доктора наука из разних области географије данас је посјетила Пољопривредну задругу "Агројапра" у Доњим Агићима код Новог Града.

Професор Драго Тодић, који је био домаћин, рекао је да су ови еминентни научници учествовали на дводневном научном скупу у Бањалуци у организацији Географског друштва Републике Српске, а данас су посјетили општину Нови Град и задругу "Агројапара" која је примјер доброг организовања и покретања производње на сеоском подручју.

Предсједник Географског друштва Републике Српске Рајко Гњато каже да је сарадња са руским колегама значајна, траје годинама и манифестује се у свим облицима научног и наставног рада.

"Ове године смо отишли корак даље и организовали научни скуп", рекао је Гњато, који је и професор на Одсјеку за географију и просторно планирање Природно-математичког факултета Бањалука.

Предсједник Асоцијације руских друштвених географа Александар Дружинин сматра да је важно да географи виде како је уређен живот у овом дијелу Републике Српске.

"Један од резултат научног скупа у Бањалуци је да смо се упознали са српском географском школом. Осим тога, детаљно смо истражили процесе који се у наше вријеме дешавају у евро-азијском простору. Посебно смо видјели колико је јака и тијесна веза између српског и руског народа и то треба да траје и да се развија", рекао је он.

Директор задруге "Агројапра" Нада Нешковић Раилић сматра да је данашња посјета важна за општину Нови Град и каже да јој је драго што су имали шта показати угледним руским научницима.

Гостима је представљен процес хладног цијеђења уља из сјеменки бундеве и сунцокрета, а затим су посјетили задружни библиотеку гдје су разгледали етно изложбу и изложбу фотографија воденица. �рди да је био масер, те да се бринуо о рањеним борцима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана