Руси позлатили делиције младих бањалучких кувара

Анита Јанковић
Руси позлатили делиције младих бањалучких кувара

Москва - Ученици Угоститељско-трговинско-туристичке школе из Бањалуке кулинарским умијећем одушевили су жири Омладинског гастрономског фестивала "Васкрс 2017" у Москви, гдје су освојили три златне медаље и понијели титулу апсолутног побједника.

Екипа младих кувара из Бањалуке, коју су чинили професор Предраг Тошић и два ученика четвртог разреда, освојила је злато за месну закуску и за изложбени сто, а најсјајнију медаљу добили су и као укупни побједници фестивала.

Руски жири посебно је одушевила кувана шунка са ротквицама и луком коју су послужили уз црни хљеб, а представили су и традиционалне српске шапе, переце и шљивовицу.

Професор Тошић каже да је поносан на своје ученике јер су показали велику вољу, знање и залагање.

- Ово је њихов успјех, али и успјех свих ученика и колега наше школе - рекао је Тошић, који је за емисију "Православне приче" телевизије "Сојуз" припремао руску салату и представио Бањалуку, РС, као и школу у којој ради.

Ученици Дражен Суботић и Ивана Керезовић, који су током такмичења били одјевени у традиционалну српску ношњу, навели су да је било тешко кувати, али да се труд исплатио.

- Ово такмичење је врло богато искуство за нас. Размијенили смо искуства са колегама из других школа који су дошли у Москву и упознали њихове обичаје - рекао је Суботић и додао да су се такмичили са младим куварима из православних земаља, Грчке, Србије, Бугарске.

Помоћник директора ове бањалучке образовне установе Маја Вулета рекла је да је цијела школа одушевљена и пресрећна због успјеха у Русији.

- Нисмо сумњали у наше ученике и професора и очекивали смо да ће освојити неку медаљу, али ово што су постигли је невјероватан успјех за једну малу земљу и малу Бањалуку. Када смо чули за побједу, прво смо били шокирани па је тек онда услиједила радост и весеље. Препоносни смо на њих - рекла је Вулета.

Она је истакла да посебну захвалност за одлазак на такмичење дугују предсједнику РС Милораду Додику који је ђацима и професору платио авионске карте за пут у Москву.

- Школа није имала новца за авионске карте и слали смо писма бројним институцијама тражећи помоћ, а једини одговор добили смо из Кабинета предсједника РС гдје су препознали значај такмичења, због чега смо им неизмјерно захвални - навела је Вулета.

Омладински гастрономски фестивал одржан је у уторак у Културно-пословном центру Републике Коми у Москви, у организацији Свето-Даниловог манастира и Центра за обнову традиција из Москве.

Такмичење ГАТУС

Маја Вулета је истакла да ученици бањалучке Угоститељске школе годинама постижу велике успјехе на кулинарским такмичењима.

- На гастрономско-туристичком сусрету ГАТУС, на којем се такмиче угоститељско-туристичке школе са простора бивше Југославије, наша школа је седам година заредом носилац златне медаље. У септембру прошле године смо били домаћини тог такмичења и учествовало је 14 средњих школа, а ми смо поново освојили злато - рекла је Вулета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана