Руси граде на Зеленгори и Билећком језеру

Nezavisne.com
Руси граде на Зеленгори и Билећком језеру

Требиње - Предјели Зеленгоре и Билећког језера у посљедње вријеме све су више предмет интересовања руских инвеститора, који су махом улагали у Црногорско приморје, а на овом терену засад желе да граде приватне куће за одмор.

Васо Милић, власник Агенције за продају некретнина "Твико" из Требиња, каже да је у посљедњих неколико дана продао више хиљада квадрата земље и то у предјелима Зеленгоре, у регији Љубомир између Требиња и Љубиња, као и дио јужно од Требиња, према Поповом пољу.

Додаје да се не искључује могућност озбиљнијег инвестирања на овим локалитетима.

"Руси велико интересовање показују за цјелокупну источну Херцеговину, од Требиња до Гацка, нарочито у предјелу Билећког језера и Зеленгоре, односно села Врбнице, гдје су кренули са куповином површина од по двије до три хиљаде квадрата. На том локалитету желе постављати монтажне куће", тврди Милић.

Додаје да се Руси не могу начудити да је земља овдје тако јефтина јер је на Зеленгори квадрат од пет до 20 марака и то је најатрактивнији дио према Орловачком језеру, који је по љепоти препознао и Емир Кустурица и на том локалитету снимао сцене за филм "На млијечном путу".

Објашњава да је Градска управа Билеће већ испарцелисала око 60 локација на обалама Билећког језера, те да је агенција "Твико" била посредник за седам руских купаца који су у првом реду уз обалу већ купили седам локација, док се за дио који се надовезује на испарцелисане површине већ преговара с инвеститором из Чешке.

Према Милићевим тврдњама, у питању је власник ланца ријечних подморница и на Билећком би језеру засигурно развио овај вид туризма.

Недостатак овог нетакнутог дијела природе је, каже Милић, једино тај што од главног пута на Тјентишту према селу Врбница води само лош макадамски пут у дужини од 10 километара, односно 14 километара до Орловачког језера. Милић каже да предјели такозване Високе Херцеговине веома позитивно утичу на здравље.

"Повољан планински ваздух изузетно добро утиче и на срчане болеснике, астматичаре, али и све оне са психичким проблемима, тако да би Руси овдје развили планински туризам у правом смислу ријечи, да имају бољу инфраструктуру", тврди Милић.

Малезијци

За Херцеговину интересовање показују и Малезијци, али они траже локалитете са већинским муслиманским становништвом и то углавном у околини Стоца, гдје су, наводно, купили већ дио земље у предјелу гдје има такозване живе воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана