Рунић: Опозив прижељкују појединци због личних интереса

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да су Дрварчани честит и паметан народ, те да је сигурна да ће 8. маја гласати против криминала и да ће јој пружити подршку гласањем против опозива како би наставили да од Дрвара праве боље и угодније мјесто за живот.

"У периоду када сви треба да стојимо као једно са истим политичким и националним циљевима у малој, али највећој српској повратничкој општини политичка атмосфера је узаврела", рекла је Рунићева.

Према њеним ријечима, проблеми су започели формирањем Кантоналне владе децембра 2020. године, гдје су два посланика, који су мандате добили у оквиру СНСД-а и Српске листе /2018./, Драгана Дамјановић и Драго Пузигаћа искључили СНСД и на мјесто српских министара поставили приватне министре, а трећег српског министра поставио је СДП преко једног заступника Југослава Брдара, иначе пензионисаног ХВО генерала.

"Иза опозива стоји пар појединаца који су руковођени интересима кантона као увертира за предстојеће октобарске изборе. Циљ је разбити српско бирачко тијело како би кантон лакше управљао појединачним рукама, као што то чини посљедњих 15 мјесеци. Кантоналне власти су ставили на располагање све ресурсе да помогну у рушењу СНСД-ове начелнице у највећој српској општини у Федерацији", истакла је Рунићева за магазин "Фактор".

Она је навела да опозиву увелико помажу све структуре шумских газдинстава Шума тзв. Херцегбосанске жупаније кроз расподјелу трупаца и запошљавањем подобних појединаца.

"Два одборника Стеван Марић и Немања Драгаш који су гласали за опозив су недавно добили посао у локалној шумарији. Такође, Душко Радун осуђеник и предсједник СНС-а ФБиХ, као и његова кћерка, син предсједника ДНС-а Никице Боснића... сви набројани су покретачи опозива", рекла је Рунићева.

На констатацију да је ријеч о њеним бившим колегама и коалиционм партнерима, Рунићева је рекла да су то Дрварчанима добро познати људи који су све што су остварили у животу остварили захваљујући политици СНСД-а коју су водили, а коју сад критикују.

"Након што им се унутар СНСД-а супротставила група људи којој је стало до општег, а не појединачног интереса, окренули су се против СНСД-а и изигравају моралне величине. Њихова политичка и приватна прошлост је добро позната грађанима Дрвара. Они свој приватни интерес покушавају остварити кроз приватне политичке партије окупљене углавном око једне или двије породице које Дрвар годинама држе за таоца својих личних жеља", додала је Рунићева.

Она је нагласила да се, без обзира на политичке прилике, пројекти у овој локалној заједници настављају, али су доста успорени због проблема са буџетом.

"Већина у вијећу је амандманима управо урадила преусмјерење донаторских средстава за своје потребе и у овом моменту се чека арбитража буџета од федералног Министарства финансија што успорава доношење овогодишњег плана јавних набавки", навела је Рунићева.

Она је нагласила да је политика потпуно успорила реализацију пројеката, неке је чак и зауставила попут оног да Центар за социјални рад оснује Дом за стара и изнемогла лица, којим би се ова пријеко потребна установа у општини реконструисала и ставила у функцију и да би, што је најважније, била самоодржива.

Рунићева је рекла да на подручју општине Дрвар у овом моменту завршавају реконструкцију прве фазе водовода, Споменик погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995, потписан је уговор за реконструкцију кровова на седам стамбених зграда и за реконструкцију зграде општине, урађена је пројектна документација за реконструкцију пијаце, ради се урбанистички план.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана