Руководство КПЗ Бијељина обишло градилиште: Градња новог затвора биће завршена у року

www.infobijeljina.com
Руководство КПЗ Бијељина обишло градилиште: Градња новог затвора биће завршена у року

БИЈЕЉИНА - Руководство Казнено-поправног завода Бијељина, на челу са директором Миленком Гајићем, обишло је радилиште у Голом Брду гдје је у току изградња новог затвора.

У разговору са представницима извођача радова руководство је упознато са досадашњим пословима на изградњи, планом рада за наредни период и динамиком постављених рокова изградње.

Директор Миленко Гајић истакао је, да је задовољан тиме како напредују радови и самом динамиком поштовања задатих рокова. Завршетак радова планиран је за  август 2020. године, извођачима на руку иду повољне временске прилике тако да је извјесно да ће се градња завршити у задатом року.

Изградња новог затвора у Бијељини започела је 2009. године када је у  првој фази изграђен оградни зид са осматрачницама, објекат притворске јединице и пријавница на улазу у комплекс затвора. Средства у износу од око два милиона марака за изградњу прве фазе обезбједила је Влада Републике Српске.

Друга фазе изградње подразумијева изградњу свих објеката и инфраструктуре који су предвиђени пројектном документацијом. Другу фазу изградње финансира Европска Унија путем ИПА фонда.

Радови на другој фази започели су 15.августа 2019. године, а рок за завршетак радова је једна година. По завршетку радова Бијељина ће добити један од најмодернијих затворских комплекса у БиХ капацитета 250 лица лишених слободе, а капацитет би на тај начин био повећан за 100 одсто.

Иза Казнено-поправног завода Бијељина је успјешна година у којој су исуњене све обавезе и задаци планирани за 2019. годину.

- Постигнутим резултатима у процесу спровођења правоснажних судских одлука које се тичу извршења казне затвора можемо бити у потпуности задовољни јер у протеклог години нисмо имали проблема у раду, нити злоупотреба погодности од стране затвореника. Привредна јединица „3. Мај", која послује у склопу наше установе, у 2019. години оставрила је рекордне резултате у пољопривредној производњи, сточарству и угоститељским услугама. Посебна пажња се поклања едукацији запосленог особља у складу са програмом обуке Министарства правде Републике Српске и међународним стандардима - рекао је за ИнфоБијељина Гајић.

Додао је да дио стручног особља учествује у раду радних група Савјета Европе које се баве обуком из области извршења казне затвора, а које се тичу поштовања људских права и рада са посебним категоријама затвореника.

- У 2020. години нас очекује повећан обим послова због завршетка радова на изградњи новог затвора, те неких нових пројеката који се тичу проширења послова привредне јединице, а између осталог односе се и на почетак изградње нове фарме за сточарску производњу. Уз добар план и стручно особље не сумњамо у реализацију свих постављених задатака у наредном периоду - закључио је Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана