РУГИПП чувар имовине Српске и грађана

Анита Јанковић Речевић
РУГИПП чувар имовине Српске и грађана

БАЊАЛУКА - Година на измаку за Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) била је веома изазовна и захтјевна, али и успјешна, док у наредном периоду треба радити на масовној процјени вриједности непокретности, као и унапређењу услуга за грађане.

Закључено је то на годишњем састанку менаџмента РУГИПП-а са шефовима свих 50 подручних јединица и 14 подручних канцеларија који је одржан 21. и 22. децембра ове године у вили “Мраковица” на Козари, а на којем је разговарано о резултатима рада у 2023. и плановима рада за идућу годину.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић је истакао да је први директор РУГИПП-а који је у 2023. години обишао све подручне јединице и подручне канцеларије РУГИПП-а те сагледао стање и услове рада у свим организационим јединицама.

- Сматрам да можемо бити задовољни и поносни на урађено, али да увијек треба да тежимо још бољем. Циљ нам је да у наредном периоду интензивирамо активности у вези са оснивањем катастра непокретности у рубним општинама које се налазе на ентитетској граници са ФБиХ и да у Комисије за излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретностима именујемо стручне људе који су запослени у нашим подручним јединицама и подручним канцеларијама - истакао је Станковић.

Он је нагласио да се наредни период мора искористити како би се стручно и у складу са Уставом и законима Републике Српске предузеле све активности на заштити имовине Републике Српске и њених грађана.

- Само када знамо да смо дали све од себе, можемо бити задовољни резултатима - закључио је Станковић и поручио да ће 2025. године запослени у РУГИПП-у учествовати у свечаном дефилеу поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике.

Додао је да је у наредној години планирано да се регионално одрже едукације на којима ће се детаљно анализирати извјештаји о раду подручних јединица и подручних канцеларија и дефинисати недостаци како би се предузеле активности на њиховом отклањању, те да ће се вршити едукација запослених у вези са примјеном законских и подзаконских аката из надлежности РУГИПП-а.

Другог дана састанку је присуствовао главни правобранилац Правобранилаштва Републике Српске Милимир Говедарица који је истакао да ће Правобанилаштво и у наредном периоду наставити да штити имовину Српске која је неспорно у власништву Републике.

- Осврнућу се и на закључак који се односи на неопходност оснивања катастра непокретности у граничним подручјима са ФБиХ, јер је гранична линија између ентитета утврђена у складу са Дејтонским споразумом. Познат вам је случај са општином Источна Илиџа, гдје су представници ФБиХ за потребе извршења премјера обиљежили непокретности које су на територији Републике Српске - истакао је Говедарица.

На крају састанка закључено је да сви запослени у РУГИПП-у треба да имају јединствен циљ, а то је ефикасна, брза и модерна Управа, као поуздан јавни сервис за пружање услуга, те лидер за све геодетске и катастарске операције и чувар сигурности геопросторних података и података о непокретностима у Републици Српској.

Бесплатан број

Драган Станковић је додао да ће у наредном периоду грађанима бити поново омогућено да на бесплатан број телефона 080 050 111 упуте жалбе, сугестије, критике, али и похвалу на рад запослених у подручним јединицама и канцеларијама. За праћење тих активности биће задужен Сектор за послове надзора као и Одјељење за интерне контроле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана