Рудник и термоелектрана "Станари": Од суботе капитални ремонт

Срна
Foto: срна

ДОБОЈ - Термоелектрана "Станари" од суботе, 28. августа, почиње са првим капиталним ремонтом постројења који ће трајати 60 дана, процијењене вриједности од 16.000.000 КМ, саопштено је из Компаније ЕФТ Рудник и термоелектране "Станари".

Ремонт предвиђа искључење Термоелектране са електроенергетске мреже након 163 дана непрекидног рада.

"Ово је заједнички капитални ремонт турбине и генератора који се изводи први пут од дана пуштања Термоелектране Станари у комерцијални рад 2016. године", наводи се у саопштењу. Ова компанија је током прошле године покренула процедуре за набавку неопходних дијелова за капитални ремонт, с циљем благовремене испоруке опреме и дијелова за турбину и генератор, те припремне активности завршила у предвиђеном року.

Обим послова капиталног ремонта обухвата преглед и инспекције проточних дијелова турбине, ревизију лежајних блокова, преглед главних турбинских парних вентила, извлачење ротора генератора, унутрашњи преглед, тестове и инспекције статорског и роторског дијела генератора. Имајући у виду да су оперативни параметри турбине и генератора у досадашањем раду били стабилни и кретали се у препорученим границама, не очекују се значајније поправке и репарације.

У оквиру ремонтних радова на котловском постројењу и у овој години наставиће се са примјеном различитих техничких рјешења са циљем повећања поузданости и расположивости рада постројења.

Ремонтни радови на помоћним објектима ће бити мањег обима с обзиром на то да се на овим објектима редовно, током мањих годишњих ремонта, врше репарације и отклањање уочених недостатака.

За ангажовање спољних услуга и специјалиста вођени су преговори са произвођачима опреме, компанијама из Кине, Европе и региона. На пословима ремонта, поред радника термоелектране, биће ангажовано више од 350 радника од стране разних компанија из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана