Рударски факултет у Приједору: Студиј 84КМ годишње, хотел 60КМ мјесечно

Срна
Foto: Илустрација

ПРИЈЕДОР- Ученици четвртог разреда средње школе који одлуче да студирају на Рударском факултету Универзитета у Бањалуци могу се школовати на терет буџета Републике Српске, што значи да плаћају само уписнину од 42 КМ по семестру, изјавио је асистент Душко Торбица.

Торбица је напоменуо да је Рударски факултет, са сједиштем у Приједору, једина измјештена чланица бањалучког Универзитета и да се менаџмент годинама борио за исте услове које имају и студенти у Бањалуци. "У Приједору немамо студентски дом и наши студенти су некада плаћали приватни смјештај, а откад имамо хотелски смјештај који буџет града субвенционише са 90 КМ по кревету, а студенти плаћају 60 КМ, имамо све више студената изван Приједора", рекао је Торбица Срни.

Према његовим ријечима, сви студенти који упишу прву годину школују се о трошку буџета Републике Српске све док редовно уписују наредну годину, а једино у случају да обнове годину сами сносе трошак свог школовања. "Осим тога, као и сви технички факултети, већа је могућност стипендирања. Више од трећине наших студената има стипендије из различитих извора - својих локалних заједница, Владе Републике Српске, Фонда Др Милан Јелић, али и институција и пословних субјеката који су партнери Рударског факултета", истакао је Торбица.

Он је додао да Рударски факултет има потписане споразуме о пословно-техничкој сарадњи са 13 различитих институција у земљи и иностранству које су посредно или непосредно везане за рударство. Имају, каже, и меморандуме о сарадњи са пет институција од којих неке и саме стипендирају студенте, омогућавају им обављање приправничког стажа послије завршених студија, а потом и запослење. Рударски факултет у Приједору основан је 1997. године као одсјек Технолошког факултета, а од 2009. је посебна организациона јединица Универзитета у Бањалуци.

Студијски програми на првом циклусу су рударство, од оснивања, и геолошко инжењерство, од 2017. године. Други циклус уведен је 2011. са модулима подземна експлоатација, површинска експлоатација, припрема минералних сировина и геолошко инжењерство. За студенте прве године Факултет организује десетак теренских посјета годишње, за старије генерације више дводневних студијских посјета рудницима нешто удаљенијим од Приједора, па је било и посјета рудницима у Словенији, Србији и Црној Гори. Сваки студент четврте године као припрему за дипломски рад проводи по 15 дана у неком руднику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана