РС завршава пројекте за развој Сребренице

Драгана Келеч
РС завршава пројекте за развој Сребренице

Бањалука - Министри у Влади РС и челници општине Сребреница истакли су јуче да су сви пројекти и закључци значајни за развој те локалне заједнице реализовани или су у завршној фази.

- Све о чему је разговарано током посјете предсједника РС Милорада Додика Сребреници 16. априла ове године је реализовано или је у завршној фази. Драго ми је да су представници Сребренице схватили да су им институције РС адреса и одлучили се да заједно радимо на економском и социјалном развоју те општине која у сваком погледу припада РС - истакла је потпредсједник Владе РС Сребренка Голић послије састанка са руководством општине Сребреница.

Влада РС, нагласила је Голићева, сваке године издваја 100.000 за Сребреницу, а да је у посљедње три године за развој пољопривреде у тој општини издвојено 2,6 милиона марака.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић истакао је да су институције Српске показале да желе да подрже економски развој Сребренице.

- За нас је веома важно што Влада РС реализује закључке који су раније договорени. Много нам значи помоћ институција РС - рекао је Миловановић.

Савјетник начелника општине за привреду Ћазим Салимовић казао је да се Сребреница може развијати само интензивном сарадњом са институцијама РС.

- Та сарадња је нажалост у посљедњих 20 година била лоша, али се ствари сада поправљају - истакао је Салимовић наводећи као један од највећи проблема дуг по основу накнаде за потопљено земљиште од 30 милиона КМ.

Састанку са руководством Сребренице присуствовали су и министри унутрашњих послова Драган Лукач, пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, управе и локалне самоуправе Лејла Решић, индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и представници предузећа "Путеви РС". У згради Владе РС се није појавио начелник Сребренице Ћамил Дураковић, који је домаћине обавијестио да је спријечен да дође због раније преузетих обавеза.

Бања "Губер"

Сребренка Голић је рекла да је на састанку било ријечи и о ситуацији у Бањи "Губер".

- У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију нема предмета који се односи на ту бању, али је сигурно да извориште воде нико не може купити и да је то опште добро - рекла је Голићева.

 

Здравство

- Одобрен новац за набавку возила за Дом здравља за превоз хемодијализних пацијената

 

Реконструкција пута Сребреница - Зелени Јадар

- Завршена пројектна документација

- Обезбијеђена три милиона марака за радове

- Ускоро расписивање тендера за избор извођача радова

 

Потопљено земљиште

- Плаћање надокнаде од стране "Електропривреде Србије" биће тема заједничке сједнице влада РС и Србије идућег мјесеца

 

Формирање националног парка "Дрина"

- Упућен захтјев за формирање

- Републички завод за заштиту културно-исторјског и природног насљеђа завршава стручне основе

- У припреми нацрт закона којим би национални парк био проглашен јавном установом

 

Борачке категорије

Борачкој организацији и Удружењу породица погинулих бораца уплаћено по 10.000 КМ

 

Обиљежавање годишњице злочина

- У фази одобравање гранта у износу од 50.000 КМ за обиљежавање 11. и 12. јула

- формиран Штаб МУП-а РС који ће водити рачуна о безбједности свих учесника комеморација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана