РС упутила протест Хрватској

Драгана Келеч
РС упутила протест Хрватској

Бањалука - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС упутило је захтјев и протест Влади Хрватске због намјере да на локацији Трговска гора, на подручју општине Двор, одлаже радиоактивни отпад.

Рекла је то јуче ресорни министар Сребренка Голић у Народној скупштини РС, одговарајући на питања посланика током “актуелног часа”.

- Тражили смо од Хрватске да нам достави све релевантне информације у вези са пројектом одлагања радиоактивног отпада на подручју општине Двор - рекла је Голићева.

Голићева је подсјетила да је Хрватски сабор у децембру 2014. године усвојио стратегију којом је као једна од локација за одлагање радиоактивног отпада предвиђена Трговска гора у Двору, која се налази свега 3,5 километара од границе са БиХ и општине Нови Град.

- Хрватска мора да поштује све конвенције које је потписала, међу којима и Еско конвенцију која се односи на процјену утицаја на животну средину преко државних граница која је ратификована 2009. године - истакла је Голићева.

Истакла је да ресорно министарство намјерава да упути писмо и предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу и министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу.

- Појавио се један фалсификат, гдје покушавају да ово питање сведу на сасвим неке друге оквире, о чему сам обавијестила МУП РС - истакла је Голићева.

Борба против одлагања радиоактивног отпада у близини домаћинстава не јењава у Новом Граду, гдје је јуче Скупштина општине једногласно усвојила резолуцију против изградње одлагалишта радиоактивног отпада. У резолуцији се наводи да се СО жестоко противи пројекту и тражи обустављање активности. Начелник Новог Града Сњежана Рајилић каже да су надлежне институције о овом проблему обавијештене 8. априла, али да ће то поново бити учињено и затражено хитно поступање након што је усвојена резолуција.

Иста страна

Начелник општине Двор Никола Арбутина након јучерашњег састанка са начелником Новог Града Сњежаном Рајилић и предсједником Општинског вијећа Босанске Крупе Ћазимом Касићем изјавио је да су у вези са одлагањем отпада сви на истој страни.

Рајилићева је изјавила да очекује хитну акцију надлежних институција, док је Касић рекао да ово није проблем само Новог Града и Двора.

Кршење европских конвенција

Предсједник Форума за безбједност Мирко Лукић каже да је недопустиво да Хрватска као чланица ЕУ крши европске конвенције и законе.

- Неопходно је узети у обзир утицај оваквог одлагалишта радиоактивног отпада на РС и БиХ, с обзиром на то да се Нови Град са око 30.000 становника налази 2,5 километара ваздушне линије од предвиђене локације одлагалишта - рекао је Лукић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана