Рома се сјете само на њихов дан

Анита Јанковић
Рома се сјете само на њихов дан

Бањалука - Скупљање жељеза, претурање по контејнерима, омаловажавање, дискриминација и живот на ивици егзистенције свакодневни су проблеми кроз које пролазе многи Роми у Српској и БиХ.

Иако су најбројнија национална мањина у Српској, најмање се школују, најмање их је запослено и најсиромашнији су.

Поводом Свјетског дана Рома, који се обиљежава данас, екипа "Гласа Српске" покуцала је на врата Шаћира Османовића у насељу Весели бријег, надомак Бањалуке.

- Шта да вам кажем, за тај свјетски дан нити знам, нити ме занима. Живим овдје од рођења и могу вам рећи да никада није било горе. Имам седмочлану породицу, сви смо одрасли и пунољетни, али нико не ради. Гдје год смо ишли и питали, кажу да за нас посла нема - слијеже раменима Османовић.

Прича да су му сва дјеца завршила основну школу, а један је чак и месар, али нико неће да их запосли, јер су, како каже, Цигани. Живе од сакупљања секундарних сировина - жељеза, папира, најлона, за којим трагају по цијелом граду и продају га на отпаду. Мјесечно имају 160 марака примања, које добијају за кућну његу сина, који је инвалид по рођењу.

Његова жена Мирсада стидљиво са балкона оронуле куће добацује да би живјели много боље кад би свјетске донације које долазе у БиХ за Роме биле дијељење "обичном народу".

- Да је нама тих донација о којима се стално прича, ми бисмо супер живјели. Од ових 160 марака што добијамо за сина, платимо струју и воду, а за храну шта остане - говори она.

Да је положај Рома у друштву изразито лош нагласио је и предсједник Савеза невладиних организација Рома РС Саша Машић, који каже да их у Српској живи око 17.000.

- Сви нас се сјете само кад се обиљежава Свјетски дан Рома, а осталих дана смо заборављени и шиканирани. Од 2000. године нам се обећава да ће бити боље, али тапкамо у мјесту. Сити смо обећања и пружања помоћи на кашичицу. Људи живе од данас до сутра - каже Машић.

Ипак, да Роми могу живјети добро, показује свијетао примјер из прњаворске општине, на чијој територији су кров над главом пронашле 32 породице, односно 139 особа.

- Прва смо општина у РС која је све наше породице стамбено збринула. Дјеца похађају и основну и средњу школу, добијају стипендије и бесплатне уџбенике за све разреде. Око 20 одсто нашег народа је запослено у фирмама, остали примају или социјалну помоћ или су у пензији - каже предсједник Удружења Рома Прњавор Ненад Мирковић.

Образовање

Дерво Сејдић из Ромског информативног центра БиХ каже да су Роми на овим просторима одувијек живјели у врло тешкој социјалној и културној ситуацији.

- Све је мање ромске дјеце укључене у процес образовања због миграција. Откако је уведен безвизни режим, све је више ромских породица које напуштају БиХ, бјежећи на запад у потрази за азилом и бољим животом - прича Сејдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана