Ролдова: Хармоника је млад, али моћан инструмент

Срна
Ролдова: Хармоника је млад, али моћан инструмент

ДОБОЈ - Хармоника је млад, али веома моћан инструмен, док је мишљење да је искључиво мушки и да се везује за народни мелос неутемељено, сматра наставник у Основној музичкој школи “Маркос Португал” у Добоју Љубица Тимановић-Ролд.

 “Хармоника може све и сваки музички стил може бити покривен хармоником. Ми смо мало криви што не дајемо више материјала да је хармоника моћан инструмент”, изјавила је Ролдова.

Ролдова, којој је прошле године уручена Светосавска награда за изузетне резултате у школској 2018/2019. години, у добојској музичкој школи предаје хармонику, солфеђо, теорију музике, камерну музику, те хор и оркестар. Уједно је и диригент Српског црквеног пјевачког друштва “Богољубље”, при Саборном-спомен храму Пресвете Богородице у Добоју.

Она је навела да је музика њен покретач, а хармоника прва љубав као инструмент.

“За своју душу свирам лакшу класичну музику, танго, умјетнички севдах прилагођене темпераменту”, испричала је новинарима Ролдова, која сматра да постоји неутемељено схватање да је хармоника искључиво мушки и претежно народни инструмент.

Према њеним ријечима, хармоника је новији инструмент, нема традицију као виолина, али може много тога.

Ученици Основне музичке школе “Маркос Португал” Лазар Благојевић и Амела Мујкановић освојили су прво и друго мјесто на шестом интернационалном фестивалу хармонике “Акордеонфест” у аустријском Грацу, који је недавно први пут одржан у онлајн формату.

Ријеч о ученицима другог разреда у класи Љубице Тимановић -Ролд, који су се такмичили у Првој категорији, односно категорији дјеце рођене 2010. године.

Ролдова је оцијенила да музичка култура на овим просторима није на завидном нивоу и да је некада био далеко већи број дјеце који су имали приступ музичком образовању него данас.

“Веома често се појаве изузетно талентована дјеца, а не прођу музичко школовање и буде ми жао. Видим ученике који су у дјечијем хору са одличним слухом, а пропустили су музичко образовање”, изјавила је Ролдова, те указала на значај основног музичког образовање за појединца.

Ролдова је истакла да успјех ученика на такмичењима зависи од талента, као и да је успјех постигнут са ученицима осредњег талента далеко већи него успјех који се постигне са оним талентованим.

Такмичења су, напоменула је, мотивација за дјецу и бирају се она која су по тежини примјерена њима. У Републици Српској издвојила је фестивале за хармонику у Угљевику и Источном Сарајеву, за које је навела да су у сталном радном календару добојске музичке школе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана