Рогатички пензионери у незавидној ситуацији: Без помоћи тешко до огрева и лијекова

С. М.
Рогатички пензионери у незавидној ситуацији: Без помоћи тешко до огрева и лијекова

РОГАТИЦА - Према најновијим подацима у Рогатици живи скоро 2.100 пензионера, од којих половина прима до 400 марака, због чега локално удружење које заступа ову категорију становника уз подршку општине и Шумског газдинства “Сјемећ” настоји да им помогне приликом набавке огрева, лијекова, те одлазака на бањско лијечење.

У каквом су економском и социјалном стању пензионери, најбоље показује податак да је просјечна пензија на подручју општине свега 414 марака, а  предсједник Удружења пензионера Томислав Хршум каже да чине све да, гдје је то могуће, да олакшају њихов положај.
 

- С тим циљем током прошле године за 412 пензионера додијељена је помоћ за плаћање лијекова и трошкова болничког лијечења и рјешавање других социјалних проблема у износу од по 50 марака. По том основу исплаћено је више од 20.000 марака. На име трошкова сахране за 138 преминулих пензионера исплаћено је по 350 марака или скоро 50.000 КМ - каже Хршум.

Додаје да је удружење посредовало за 199 пензионера који су набављали дрва за огрев од ШГ “Сјемећ” на отплату у шест једнаких рата мјесечно и без камата, а ове године тај број већ је прешао 210 пензионера.

- Склопили смо и 41 уговор на умањене цијене и плаћање у ратама за лијечење у бањама на подручју Српске. Радило се и на рјешавању других проблема које најстарија популација није у могућности да сама рјешава - рекао је Хршум.

У првом реду то су, каже, здравствена питања која највише оптерећују пензионере, попут заказивања прегледа ван Рогатице, превоза и посебно обезбјеђења и плаћања скупих лијекова.

- Овдашњи Дом здравља “Др Зоран Митровић” на тражење највише пензионера у посљедње вријеме организовао је долазак љекара специјалиста. Тиме је смањен одлазак пензионера у здравствене установе у друга мјеста. То је умногоме олакшало живот пензионерима по више основа. Мање је малтретирања, али и трошкова - нагласио је Хршум уз напомену да би што прије требало да буде ријешено питање цијена лијекова који су у Републици Српској и БиХ и по 100 одсто скупљи од истих у Србији и другим земљама у окружењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана