Рогатички одборници донијели низ одлука с циљем стимулисања наталитета: За свако новорођенче 1.000 марака

С. М.
Рогатички одборници донијели низ одлука с циљем стимулисања наталитета: За свако новорођенче 1.000 марака

РОГАТИЦА - Одборници Скупштине општине Рогатица на јучерашњој сједници усвојили су нову одлуку о стимулисању наталитета у овој години према којој ће се родитељима сваког новорођеног дјетета исплаћивати једнократна помоћ у износу од 1.000 марака.

То је вишеструко више него што је исплаћивано прошле и неколико ранијих година, када је ова помоћ износила 500 или чак и 300 марака по дјетету. С циљем стимулације наталитета одборници су измјенама и допунама одлуке о административним таксама укинули обавезу плаћања таксе при вјенчању брачних парова, која је била од 20 до 100 марака, зависно од мјеста склапања брака.

За 100 одсто повећана је помоћ на име трошкова лијечења од стерилитета дуже од три године. Ова помоћ повећана је са 1.000 на 2.000 марака и исплаћиваће се на основу приложених рачуна од лијечења.

Одборници су уз одлуку о усвајању и извршењу буџета општине за 2021. годину у износу од 7,32 милиона марака, усвојили и доста других одлука, међу којима је и она о утврђивању висине стопе пореза на непокретности, која ће и ове године износити 0,10 одсто, уз изузетак непокретности у којима се непосредно обављају производне дјелатности, гдје ће стопа пореза износити 0,08 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана