Рогатички одборници договорили расподјелу прихода

С. М.
Рогатички одборници договорили расподјелу прихода

РОГАТИЦА - Одборници Скупштине општине Рогатица договорили су расподјелу новца која ће се по разним основама акумулирати у буџет општине током 2024. године, а не могу бити утрошена за плате запослених и сличне трошкове, него у посебне намјене.

Међу њима је, према ријечима начелнице Одјељења за финансије Тијане Бркић, и планираних 30.000 марака по основу накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и средстава од закупнина земљишта у својини Републике Српске која су приход општине, а која ће бити утрошена за израду заштите, уређења и коришћења запуштеног и неплодног пољопривредног земљишта.

Средства од концесионих накнада за коришћење електроенергетских објеката у планираном износу од 561.500 марака дијелиће се на двије групе. За изградњу инфраструктурних објеката планирано је да се утроши 170.000 марака или нешто више од 30 одсто укупних средстава сакупљених по овом основу.

У другој групи су “остала средства”, од којих је 120.000 намијењено за стимулисање наталитета, 190.000 за стипендирање младих и 81.500 марака за субвенције у пољопривреди.

За наредну сједницу, која ће се одржати у фебруару, остало је да се подијели 71.000 марака акумулираних од водних накнада и она ће се, рекао је начелник општине Милорад Јагодић, усмјерити за изградњу водоводне и канализационе мреже у Новом насељу у Рогатици.

На фебруарској сједници СО одлучиваће се и о расподјели средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у износу од планираних 832.000 марака.

Према приједлогу, тај новац између осталог биће распоређен за уређење путне инфраструктуре у Парку природе “Прача”, реконструкцију и асфалтирање путева широм општине, електрификацију села, изградњу водовода те санацију школа.

Динамика трошења зависиће од остварених прихода, а одобрења за конкретну реализацију даваће и пратити начелник општине и о томе извјештавати Скупштину једном  годишње.                                                

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана