Рогатички КУД “Сретење” прославља двије деценије постојања

Сретен Митровић
Рогатички КУД “Сретење” прославља двије деценије постојања

РОГАТИЦА - Културно-умјетничко друштво “Сретење” у Рогатици, које већ двије деценије чува фолклорну традицију и преноси умијеће на нове генерације, прославило је јубилеј великим концертом на коме су уз слављенике своје умијеће показали и бројни гости.

Уз благослов благопочившег митрополита дабробосанског владике Николаја и на иницијативу тадашњег младог свештеника Гвоздена Арамбашића при Црквеној општини Рогатица, на Сретење Господње, 15. фебруара 2003. године, основан је КУД “Сретење” и поред тога што је недостајало много чега у тадашњој необновљеној Рогатици послије ратних збивања. Окупио је углавном ученике овдашњег средњошколског центра и основне школе којима су љепоту и умијеће првих корака народних игра преносили чланови предратног КУД-а у Рогатици, а који су у новом друштву били и играчи и кореографи.

“Сретење” је уз успјешно савладане вјештине игара великог броја народних кола српских земаља, након бројних концерата у Рогатици и другим мјестима, дочекало и двије деценије рада и постојања.

Тим поводом у недјељу увече уприличен је концерт на коме су чланови друштва дјечије групе и одраслих играли најбоље нумере из свог репертоара. Умијеће су показали и гости из културно умјетничких друштва “Фабрика резног алата Чачак” из Чачка, “Славија” из Источног Сарајева, “Просвјета” из Рудог и “Јахорина” из Трнова, а да се традиција не изневјери наступио је и млади народни гуслар Никола Матовић из Рогатице.

Сви они топло су поздрављани од пуне сале гледалаца у градском биоскопу, међу којима се нашао и оснивач КУД-а “Сретење” протојереј ставрофор Гвозден Арамбашић који који већ дуго живи и као свештеник богослужи у Сремској Митровици.

У пригодној бесједи захвалио је Богу што му је дао идеју и снагу да формира један овакав колектив, без обзира на веома тешке услове и недостатак опреме и свега другог што захтијева рад једног таквог друштва.

- Дошли су млади жељни игре и весеља, али и афирмације из више генерација и ево дочекасмо јубиларних 20 година рада на задовољство наше свете цркве и друштва у цјелини - рече прота Арамбашић.

Захвалио је младима у Рогатици што су подржали његову идеју, а свом насљеднику у КУД-у “Сретење” проти Зорану Јеринићу пожелио је да још дуго води ово друштво.

Љубав 

КУД “Сретење” постао је и симбол многих пријатељстава, али и љубави. Захваљујући њему рођена су четири брака, а већ одрасла дјеца парова из фолклорног ансамбла настављају путем родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана