Рогатички КУД “Сретење” прославио 21. рођендан

С.М.
Рогатички КУД “Сретење” прославио 21. рођендан

РОГАТИЦА - Великим традиционалним годишњим концертом народних игара Културно-умјетничко друштво (КУД) “Сретење”, које ради при Црквеној општини Рогатица, обиљежило је 21. годишњицу рада у дупке пуној спортској дворани у бившем привредном комплексу “Ротекс-Алпо”.

По благослову блаженопочившег митрополита Дабробосанског Николаја, уз велико залагање протојереја ставрофора Гвоздена Арамбашића, који посљедњих година богослужи у Сремској Митровици, 2003. године при црквеној општини и цркви Свете тројице у Рогатици, формиран је КУД “Сретење”. Од тада па до данас окупља већи број младих из Рогатице и околине, који су одиграли бројне концерте у Рогатици, а неријетко и у сусједним општинама али и ван граница Републике Српске и БиХ.

Своје суграђане сваке године награђивали су великим годишњим концертом, какав је био и у недјељу увече,  кога су након поздрава садашњег предсједника протојереја ставрофора Зорана Јеринића, отворили ветерани КУД-а из првих генерација постојања. Потом су наступали садашњи фолклористи, а у таласу су се смјењивали пионири, јуниори и сениори уз општи утисак да КУД “Сретење” има блиставу будућност.

Уз домаће фолклористе, своје умијеће у игрању народних игара, исказали су и гости из КУД-а “Просвјета” из Рудог, “Јахорина” из Трнова, “Младост” из Пала чији су наступ и игра одушевили посебно у финишу у коме је био дио кореографије из јужне Србије, Врања и околине.

Посебан прилог слављу “Сретења” дали су и чланови КУД-а “Славија” из Источног Сарајева и стари познаници љубитеља фолклора у Рогатици, чланови  КУД-а “ФРА Чачак”, који је допринио да ова манифестација има и међународни карактер и чиме су зацементирани братски односи два културно-умјетничка друштва и народа Чачка и Рогатице.

Оцјену концерта у цјелини дао је бивши предсједник и иницијатор за оснивање КУД-а “Сретење” свештеник Гвозден Арамбашић, који је и ове године дошао у  Рогатицу да подржи и увелича наступ “својих” кудоваца.

- Све најбоље. Ја сам задовољан, посебно бројем младих који се умјесто у кафићима окупљају у просторијама црквеног дома. То је велика ствар и за ту омладину и за Рогатицу у цјелини - рекао је прота Гвозден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана