Рогатички и романијски кромпир и кајмак планули брзином свјетлости

С. М.
Рогатички и романијски кромпир и кајмак планули брзином свјетлости

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Рогатички кромпир и романијски скоруп кајмак привукли су у суботу на Трг Републике Србије у Источном Новом Сарајеву веома много грађана, који су дошли да пробају и купе домаће производе у оригиналном паковању са знаком произвођача и жигом заштите географског поријекла.

Други пут, под покровитељством општина Рогатица и Источно Ново Сарајево и уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, организован је Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп кајмака, који је био је посвећен промоцији и продаји тих аутохтоних производа.

Кромпир у Источном Сарајеву понудио је и велики произвођачи “Агрос” који је, како рече његов власник Озрен Планојевић, ове године произвео око 700 тона тог поврћа, а размишља да ускоро подигне и фабрику за прераду кромпира. Своје производе промовисали су и “Агроплод”, “Агромонт” и Удружење пољопривредних произвођача “Соланумпродукт”, као и већи број индивидуалних пољопривредних газдинстава, који су забиљежили добру продају. Тако је породица Џида, која газдује “Агроплодом” продала више од три тоне кромпира, а веома добро су прошли и произвођачи кајмака.

- Сав скоруп кајмак, који је уз рогатички кромпир златни представник гастро понуде Романије, који је на трг донесен у оригиналним дрвеним качицама распродат је за мање од сат времена - рекла је Нада Максимовић, предсједница Удружења кајмачара.

Помоћник министра пољопривреде Горан Бурсаћ истакао је да је ова манифестација прилика да произвођачи дођу до зараде са циљем унапређења производње, а купци до квалитетног производа.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић нагласио је важност сарадње између града и општина у окружењу, што су подржали и начелници општина Рогатица Милорад Јагодић и Источног Новог Сарајева Јован Катић, чијом заслугом је откупљен сав непродати кромпир и биће подијељен социјално угроженима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана