Рогатичанка међу пет најбољих на Олимпијади у Нишу: Руски завољела уз филмове и музику

Данијела Бајић
Рогатичанка међу пет најбољих на Олимпијади у Нишу: Руски завољела уз филмове и музику

РОГАТИЦА - Ива Шаровић из Рогатице, која ове године завршава девети разред, руски језик је завољела гледајући филмове и слушајући музику, а знање које је ковала претходних година показала је и на Међународној олимпијади у Нишу, гдје се пласирала међу пет најбољих.

Ова ученица Основне школе “Свети Сава” бриљирала је у одговорима на сва питања из области лексике и граматике руског језика, рјешавајући задатке, те у провјери способности разумијевања и интерпретације.

Да је овај пласман велики успјех, говори и чињеница да је на Међународној олимпијади из руског језика било 1.500 пријављених такмичара из Србије, Црне Горе и Српске.

Шаровићева за “Глас Српске” открива да овакво достигнуће није очекивала, те да је то само резултат љубави и жеље да изучава руски језик.

- Поред руског, у школи учим и енглески. У принципу сам гледала филмове и серије, те слушала музику и у седмом разреду сам схватила да могу прилично добро да разумијем и руски језик - прича Шаровићева која је на Републичком такмичењу из руског језика, које је претходило Олипијади, освојила прво мјесто.

Ниједан језик, наставаља она, не воли као што воли руски и гаји посебну љубав према источнословенској култури, традицији, обичајима, због чега ће, каже, сигурно наставити да га усавршава и током средње школе.

- Задаци нису били тешки. Такмичење је подразумијевало писмени и усмени дио испитивања. Најбоље сам се снашла у читању и одговарању на питања, док је граматика, чини ми се, била мало тежа. Иначе, резултати првих пет најбоље рангираних учесника разликовали су се у нијансама - истакла је Шаровићева.

На учешће на Олимпијади одлучила се, како каже, из радозналости, да провјери како ће се снаћи на тако великом такмичењу.

- Нисам пуно очекивала с обзиром на број учесника. Када сам ријешила тестове, претпостављала сам да нисам правила грешке и са нестрпљењем сам очекивала резултате, који су то и потврдили - казала је Шаровићева.

Додала је да јој је остварени пласман изузетно важан као потврда знања руског језика и награда за уложени труд.

- Највећу захвалност дугујем наставници Анки Васовић, која је у мени додатно продубила љубав према руском језику и тој култури, као и жељу да се бавим русистиком у широком смислу - рекла је Шаровићева, која је одлична ученица.

Васовићева за своју ученицу има само ријечи хвале јер је, каже, рогатичка основна школа и раније учествовала на овој олимпијади, али да је Ива до сада донијела најбољи резултат.

- Презадовољна сам и пресрећна. У нашој школи се доста година изучава руски језик. Настојаћемо да будемо још бољи на такмичењима међународног карактера - казала је Васовићева додавши да је Шаровићева једина основка из Републике Српске и Би, која се пласирала на Олимпијаду у Нишу, а на којој су учествовале и двије средњошколке из Рогатице.

Подршка

Директорица ОШ “Свети Сава” из Рогатице Ивана Соколовић казала је да је Ива Шаровић ову образовну установу представила у најбољем свјетлу. Соколовићева је захвалила и општини Рогатица, те Шумском газдинству “Сјемећ” за помоћ у реализацији одласка на такмичење у Ниш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана