Рогатичанин Милад Обреновић афоризме пише “на прву” и никад не промаши

Сретен Митровић
Рогатичанин Милад Обреновић афоризме пише “на прву” и никад не промаши

РОГАТИЦА - Иако је економиста по струци и цијели радни вијек провео у привреди, Рогатичанин Милад Обреновић посветио се и писаној ријечи, стварајући књижевна дјела која су побрала бројна признања, а афоризми и сатира издвојили су се као нешто што је посебно прирасло срцу.

Овај писац, који је до сада објавио 18 књига поезије, афоризама и приповијетки, има непресушну инспирацију па и пензионерске дане проводи у дружењу са оловком и папиром, а двије нове књиге сваки час треба да угледају свјетлост дана.

Присутан је у више од 200 зборника и антологија, а његова дјела превођена су на руски, русински, француски, италијански, бугарски, словеначки, македонски и арапски језик. Члан је Удружења књижевника Републике Српске и Србије, Београдског афористичког круга и Удружења умјетника “Жељезница Србије”.

- Писањем се бавим још од ђачких дана. Моје пјесме резултат су углавном тренутне инспирације, најчешће ноћу и кад путујем у аутомобилу, док афоризме пишем “на прву”, а има и оних који неколико пута иду на брушење и затезање до жељене оштрине - шаљиво каже Обреновић.

Да ће постати афористичар дало се наслутио када је још као млад написао афоризам “Све ми је у кући мало и оштро - плата, оловка, жена”. Бог му је, каже, дао талента да ствара књижевна дјела, а на новим књигама афоризама и приповијетки предано је радио. По природи духовит, није му тешко да осмишљава нове афоризме, а с њима и да осваја нове награде и признања.

Његово учешће на међународном конкурсу хумора и сатире под називом “Априлко - Шаљивко”, одржаном поводом дана шале, 1. априла, било је више него запажено, а у десет сатиричних категорија освојио је исто толико награда. Конкурс је организовао Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града, чији је Обреновић члан већ 16 година.

Миладово учешће било је под шифром “Луд збуњеног, невоља обојици”, а пошто су на конкурсу, поред сатиричних радова, награђиване и шифре, Миладова је добила награду “Златни шифрарник”, као и титулу сатирикуса другог реда.

Предсједник Клуба умјетничких душа у Мркоњић Граду Слободан Ћоћкало рекао је да је Милад Обреновић међу првим препознао оно због чега је клуб и основан.

- И ове године нас је засјенио својим књижевним радом. Заблистао је у пуном сјају и кроз 10 сатиричних форми доказао да је оформљен умјетник који зна и умије да одговори на постављени задатак, а да нигдје не промаши - рекао је Ћоћкало.

Обреновић истиче да у веома јакој конкуренцији није мала ствар добити толико награда.

- Поносан сам. Награде ми дају вјетар у леђа да не посустајем. Идем даље, па и до нових књига, бар до јубиларне двадесете. Ако ме здравље послужи, није то далеко - каже Рогатичанин.

Дефиниција

А шта је афоризам Милад Обреновић је дефинисао кроз један свој, који гласи: “Афоризам је лијек за многе болести, али га не може свако прописивати”.

- Афористичари су људи чије су ријечи и језик оштрији од сабље. Они су посебан сој, који има четворе очи и четворе уши, брзу мисао и оштру оловку и још понеко чуло више. Све оно што виде и чују, уоче или осјете, а не уклапа се у нормалне стандарде, моралне и људске врлине или правила понашања, они кроз афоризам пренесу на папир - истиче овај афористичар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана