Рогатичанима шанса за закуп земљишта: На добошу 169 хектара

С. М.
Рогатичанима шанса за закуп земљишта: На добошу 169 хектара

РОГАТИЦА - У Рогатици је понуђено у закуп 169 хектара земљишта у својини Републике Српске ради обављања ратарске, сточарске и повртарске производње у катастарским општинама Рогатица 1, Сељани и Козићи.

Утврђене су и почетне цијене. Пошто нема прве класе земљишта, за другу је одређена у висини од 80 марака, трећу 70 и пету 50 марака по хектару, с тим што се накнада уплаћује унапријед за наредну годину у пуном износу, наводи се у одлуци коју су одборници Скупштине општине једногласно усвојили на посљедњој сједници.

Начелник рогатичког Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности Десимир Деспотовић рекао је да на подручју општине има укупно 1.714 хектара земљишта у својини Републике Српске, које је расуто у 16 катастарских општина.

До посљедњег рата највећи дио тог земљишта на Борикама користило је Пољопривредно добро “Борике” за ратарску производњу и одржавање некад надалеко познате ергеле коња, а нешто је користила земљорадничка задруга и мјештани који су ту напасали стоку.

У поратним годинама угашено је ПД “Борике”, а  земљорадничке задруге су нестале па је то земљиште на Борикама, а и широм општине остало без корисника или коришћено у закупу без трајнијег рјешења.

Тако је било све до прије неколико година када је, речено је на посљедњој сједници Скупштине општине, 581 хектар тог земљишта, путем јавног конкурса, уступљен на коришћење за 26 индивидуалних пољопривредних произвођача и “Агросу” по основу закупа и концесије.

Без корисника је остало 1.132 хектара, а посебна стручна комисија утврдила је да је за обраду могуће користити максимално 169 хектара, које су сад понуђене на добошу, док осталих близу хиљаду хектара није погодно за било какву обраду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана