Рогатичани се поклонили српским страдалницима

Сретен Митровић
Рогатичани се поклонили српским страдалницима

Рогатица - Стари Брод код Вишеграда, у коме се налази спомен-обиљежје за више од 6.000 Срба страдалих у прољеће 1942. године, све више постаје мјесто српског ходочашћа.

У њега свакодневно долазе групе и појединци да се поклоне сјенама старобродских мученика, који би ускоро требало да уђу и у календар српских светитеља.

Међу њима је протеклог викенда било око 30 Рогатичана, чланова Општинског одбора ПДП-а, који су у Спомен-капели прислужили свијеће страдалим мученицима, међу којима је било и велики број житеља са подручја садашње општине Рогатица, а затим је одслушан пригодан час историје о томе шта се све и како Србима дешавало у Старом Броду и сусједним Милошевићима око Младенаца кобне 1942. године.

Рогатичани су положили вијенац на споменик страдалима, а посјетили су и недавно отворени Спомен-музеј у коме је 27 скулптура са 39 елемената који симболизују збјег и улазак српских мајки са дјецом у набујалу Дрину.

Предсједник рогатичког ПДП-а Ђоко Раздољац позвао је све који могу да дођу на ово свето мјесто.

- То смо дужни страдалим прецима који су овдје изгубили животе само зато што су били Срби, али и како бисмо генерацијама које долазе пренијели истину о овом стратишту о коме се ћутало више од 60 година - рекао је Раздољац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана