Рогатичани оживљавају ријеку: Порибљена Ракитница

С. М.
Рогатичани оживљавају ријеку: Порибљена Ракитница

РОГАТИЦА - С циљем оживљавања рибљег фонда у ријеци Ракитници, која је након регулације од Пљешевице до Спортско-рекреативног центра “9. јануар” и моста Закула постала само проточни канал без биљног и животињског свијета, за викенд је у ту рјечицу пуштено 564 килограма калифорнијске пастрмке.

Пуштање рибе обављено је код моста Закула у дио ријеке који је ових дана заустављен дрвеном преградом са намјером стварања услова за оживљавање флоре и фауне.

Новац за куповину 460 килограма рибе, минималне тежине 120 грама, обезбијеђен је из буџета општине, а нешто више од 100 килограма поклонио је власник ДОО “Рибарство Слап” у Жепи Мехмед Табаковић.

Осим тога, општина је финансирала и шест “великих” риба матичњака калифорнијске и један примјерак аутохтоне поточне пастрмке.

Начелник Рогатице Милорад Јагодић истиче да је његова и жеља Општинске управе да и на тај начин врате живот у малу, али Рогатичанима драгу Ракитницу, како би она поновно постала мамац не само за риболовце, него и све друге љубитеље ријеке и природе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана