Рогатичани чувају сјећања на погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата: Споменик до прољећа у Косову

Сретен Митровић
Рогатичани чувају сјећања на погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата: Споменик до прољећа у Косову

РОГАТИЦА - У плановима рада општинске Борачке организације у Рогатици из године у годину преноси се обавеза да спомен-обиљежјима сачувају трајна сјећања на 284 погинула борца из ове локалне заједнице у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, а до прољећа ће мјесто пијетета добити и страдали из Козића.

Како истиче предсједник Општинске борачке организације Мишо Соколовић, до сада је изграђена спомен-соба која у центру града као мини-капела служи за одржавање парастоса и одавање поште погинулим борцима.

- У порти цркве на Борикама изграђено је спомен-обиљежје за 81 погинулог борца и десет цивила боричког краја, на Јаћену је обиљежје за дио палих бораца са подручја мјесне заједнице Козићи, а ту је и спомен-обиљежје код моста на Прачи у Месићима и на Зловрху, које чува сјећање на десет погинулих војника у бомбардовању НАТО авиона крајем августа 1995. године, те споменик породици Бјелаковић у Кривим странама поред пута Рогатица - Борике и на Рајслзама које чува сјећање на Драженка Михаиловића, прву војничку жртву на почетку рата 1992. године - каже Соколовић.

Рогатичка Борачка организација уз подршку Општинске управе ових дана подиже спомен-обиљежје погинулима на цијелом подручју мјесног одбора Борачке организације Козићи. Налази се у селу Косово, на раскрсници путева који воде за Козиће и даље кроз подручје звано Подрогатица, и за села Пијевчићи и Дуљавац према Брчигову.

Током шест добровољних радних акција бораца, чланова породица погинулих и осталих грађана овог подручја уређени су терен за будуће спомен-обиљежје и приступна стаза. Урађено је и постоље на коме ће бити велики крст уз двије мермерне плоче на којима ће бити уписана имена и презимена са годином рођења и погибије сваког борца, међу којим је и Александар - Ацо Обрадовић, најмлађи погинули борац Рогатичке бригаде Војске Републике Српске, те пет цивилних жртава рата.

- Крст и плоче, уз инвестицију од 4.000 марака, су поручени и ако све буде ишло по плану, освештање и откривање овог спомен-обиљежја обавиће се најдаље до првих прољећних дана идуће године, јер треба да буде урађена и жељезна ограда око споменика - казује Соколовић.

И док Козићани приводе крају радове на “свом” спомен-обиљежју, у току су, додаје Соколовић, припреме за сличне споменике на подручју мјесних одбора Борачке организације Пљешевица, Стјенице и Лађевине.

- Проблем је новац. Оно што добијамо из буџета општине тек је довољно да се уз велику штедњу и рационализацију покрију основни трошкови, а о инвестицијама да не говоримо - истиче Соколовић.

Централно обиљежје

У плану је и подизање централног споменика погинулим у посљедњем рату. Локација је одабрана, а ријеч је о мјесту поред магистралног пута Сарајево - Рогатица, непосредно пред зградом Општинске управе. Изградња би требало да почне идуће године, а инвеститор је општина са начелником Милорадом Јагодићем на челу који се, како рече, са задовољством прихватио овог задатка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана