Рогатица: Пронађен жртвеник бога плодности

Сретен Митровић
Рогатица: Пронађен жртвеник бога плодности

Рогатица - Приликом уређења корита ријеке Ракитнице у Рогатичком пољу пронађен је римски жртвеник, што је отворило могућност да се на овом мјесту налази још вриједних античких споменика.

                                                    

Српска може да се поноси великим бројем споменика и античких локалитета, а за "драгуљ" који је пронађен у Рогатици се претпоставља да потиче из периода од краја првог до половине трећег вијека нове ере.

Невелики фонд античких епиграфских споменика у Рогатици обогаћен је за овај примјерак који говори о животу и развоју античког града између брда Љуна и ријеке Ракитнице.

Да би открили бар дио његових тајни ангажовали су проф. др Глигора Самарџића, који предаје антику на Филозофском факултету у Палама и Косовској Митровици.

Према његовим ријечима, све упућује на то да је ријеч о жртвенику посвећеном богу плодности, рађања и напретка Либеру. То се поклапа и са локалитетом гдје је пронађен, Рогатичким пољем које је од памтивијека било погодно за сјетву разних врста житарица и поврћа.

Овакви споменици, додао је Самарџић, нису ријетки широм некадашње провинције Далмација из римског периода. Карактеришу их епиграфски написи који дају одговор на питање коме и зашто су подизани.

- Детаљније научно испитивање споменика тек предстоји, а резултати ће бити публиковани у еминентним научним часописима код нас и у иностранству - рекао је Самарџић.

Он је истакао да је са 2.628 регистрованих стећака општина Рогатица трећа у БиХ по броју ових културно-историјских споменика. Налазе се на 53 локације широм општине, а међу највећим је некропола Борак недалеко од села Бурати са 212 стећака и проглашена је националним спомеником у БиХ, а у току је и активност да уђе у заштиту УНЕСКО-а.

И остале некрополе са стећцима имају своју историјску тежину. Добар примјер је некропола Црквина у Пљешевици код Рогатице у којој је 89 стећака, а на једном од њих се истиче кров на "четири воде".

Ову некрополу карактерише и још једна занимљивост. На једном двоструком сандуку уз тек упорније гледање примјећује се крст који нема трагова израде.

- Тај крст исијава из камена који је величине 2,10 метара. Сам крст је дужине 1,60 метара. Ширина крста је 1,33 метра, колика је и ширина стећка - рекао је Самарџић.

Шанса за развој туризма

Директор Туристичке организације општине Рогатица Небојша Голић каже да би било добро да неко од стручњака објесни како је настао "невидљиво-видљиви" крст на стећку.

- Од стећака у туристичкој понуди пуно очекујемо. Ту је и некропола у Пљешевици и локалитет Црквина као предворје тумула са стећцима на коме су добро видљиви остаци старе цркве са полукружном апсидом. Из њих је временом однесено много камења, који су уграђени у околне сеоске куће и друге објекте. Ипак, оно што је остало довољно је да буде основа неком будућем сакралном објекту - рекао је Голић и додао

да овоме иде у прилог то што се цијели комплекс налази уз велико православно гробље.

- Тиме би се сачувао и уредио локалитет Црквина са припадајућом некрополом стећака - нагласио је Голић.       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана