Рогатица: Гране пуцају од рода

Сретен Митровић
Рогатица: Гране пуцају од рода

Рогатица - Вриједни пољопривредници Борка и Петар Јешић из Рогатице ових дана задовољно трљају руке, јер је воће и поврће на њиховом имању родило као никад прије.

Иако је овај брачни пар међу првима на подручју рогатичке општине кренуо да се бави пластеничком производњом и то практично од нуле, данас се могу похвалити великим успјехом.

Пут до успјеха није било лаган, али како кажу, ипак се исплатио. У почетку су имали под пластеником двадесетак квадрата у којем су за сопствене потребе производили мање количине салате, лука, парадајза и паприка. Пошто су веома брзо увидјели предности ове врсте производње, Јешићи су одлучили да прошире посао. Сада се могу похвалити са пет пластеника који се простиру на укупно 485 квадрата.

- Уз салату, лук, парадајз и паприку, дошле су јагоде, грашак, спанаћ, краставци и друго сезонско воће и поврће. Произведене количине су подмиривале потребе више домаћинстава и продајних објеката, не само у Рогатици, него и у Сокоцу и у Палама - прича Петар Јешић.

Додаје да је ове године воће и поврће родило у изобиљу не само у пластеницима, који се налазе на обали Ракитнице, већ у цијелом имању.

- Убрали смо више од тону висококвалитетног парадајза, 250 килограма јагода, 150 килограма краставаца, а биле су и солидне количине и осталог поврћа. Све је, изнад наших очекивања, отишло и по добрим цијенама - додаје Борка.

Јешиће је ове године посебно изненадио род крушака.

- У воћњаку имамо око 30 стабала крушака, углавном сорте виљамовка. Родила је као никад. Како дани пролазе, терет на гранама је све већи па их подупирем другим гранама - прича Петар и додаје да је веома добро родила и јабука, али и шљива.

Петар сматра да је веома важно правовремено обављати пољопривредне радове и уложити много труда, јер без тога се не може ни очекивати добра зарада. Он брине о грубим пословима, док оне лакше, укључујући и агротехничке мјере, обавља његова супруга која је пензионисани наставник биологије.

Винова лоза

Породица Јешић може да се похвали и са рекордним родом винове лоза.

- Толико је грожђе родило да је то просто невјероватно. Због тога озбиљно размишљам шта да радим. Све појести не можемо, а искуства у прављењу вина и печењу ракије комовице немам. Биће ми изгледа потребна обука под старе дане и из ових послова - рекао је Петар Јешић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана