Рогатица добија централни споменик

С. М.
Рогатица добија централни споменик

РОГАТИЦА - Правна и физичка лица, било да се јављају самостално или у оквиру ауторске групе, могу конкурисати за израду идејног рјешења централног спомен-обиљежја у Рогатици.

Конкурс, који је објављен 25. маја, трајаће мјесец дана, а циљ је, како каже начелник општине Милорад Јагодић, да се дође до квалитетног, функционалног и економског рјешења спомен-обиљежја које ће чинити цјелину са постојећом Спомен-собом у којој се, ријечју и фотографијама, чува сјећање на 291 погинулог борца у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године.

Спомен-обиљежје, за чије је подизање у буџету општине ове године планирано 50.000 марака, градило би се у малом парку у непосредној близини зграде Општинске управе.

- Простор је прилично скроман, али га ми, због значаја објекта и намјене, тренутно немамо бољег, поготово што желимо добити трајно скулпторско-умјетничко рјешење са снажном симболиком онога што представља. Желимо, наиме, да оно буде савремено и естетски квалитетно рјешење које ће и визуелно чувати успомене на оне који су и живот дали за оно што ми данас имамо - слободу и што смо своји на своме - рекао је Јагодић.

Уз то, додао је он, рјешење које у неку руку треба да буде спона са већ подигнутим обиљежјима у једном броју мјесних заједница широм општине - Борике, Месићи и Козићи, треба да задовољи просторне критеријуме позиције на којој ће се налазити.

Због тога се пројектним задатком аутору идејног рјешења даје слобода да обликује споменик према властитој замисли и свом начину престављања симболике и доживљаја како он треба да изгледа, водећи рачуна о већ постојећој Спомен-соби.

Аутору најбоље оцијењеног рада, по коме ће се и споменик градити, припашће 2.000 КМ, другопласираном 1.000, а треће мјесто биће награђено са 500 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана