Родољубље у срцу младе пјесникиње Лидије Ножанић из Српца

Дејан Јовичић
Родољубље у срцу младе пјесникиње Лидије Ножанић из Српца

СРБАЦ - Од малих ногу спознала сам шта је истинско родољубље, чему је допринијела средина у којој сам одрасла и васпитавана, а прије свега поштовање традиције, одласци у цркву и приче старијих о прошлим временима, што се одразило и кроз моје пјесме.

Ово су ријечи Лидије Ножанић (23) из Горњих Срђевића код Српца, побједнице Другог сабора поетских витезова “Востани Сербије” који је недавно одржан у организацији Удружења “Србски светионик” из Београда.

У конкуренцији 57 пјесника и 272 пријављене пјесме из цијеле бивше Југославије, млада Српчанка освојила је двије златне медаље у категорији духовних и мученичких пјесама за пјесме “Витез” и “Крв мојих предака” и једну бронзану медаљу за “Мотајицу” у категорији завичајних пјесама.

- Прва пјесма говори о човјековој тежњи за спознајом истине и препрекама на путу ка тој спознаји, друга о страдању Срба у славонском селу Ратковица за вријеме Независне Државе Хрватске, а трећа описује србачку планинску љепотицу и манастир Осовица који је подигнут на њеним обронцима, као задужбина краља Стефана Драгутина - каже Лидија.

Ова млада студенткиња денталне медицине почела је стварати пјесме са седам година, пишући о природи, цвијећу и птицама, а период адолесценције када су преовлађивали љубавни стихови, постепено је замјењивала духовним и родољубивим пјесмама по којима је постала препознатљива.

- Инспирацију најчешће проналазим у духовној музици и литератури, што спречава губљење у свакодневним бригама и пролазним стварима, а подстиче буђење узвишенијих мисли и тежње ка непролазности. Искуство ме је научило да је пут духовног узрастања тежак и болан и на том трновитом путу патња је честа појава, али човјек на крају успије сагледати себе и шта му је заиста потребно у животу, тако да патња не представља казну већ плодно тло за преображај. Све то сам и преточила у једну од награђених пјесама - каже Лидија.

Још као ученица добила је бројна признања, прво на школским такмичењима, а затим и на литерарним конкурсима поводом Дана Републике, “Недјеље дјетета” и 160. годишњице од рођења Николе Тесле.

Први озбиљнији успјех остварила је на 15. Илинданским пјесничким сусретима “Прљача 2016” код Дервенте гдје је у конкуренцији 80 пјесника била најбоља, а лани је тријумфовала у категорији Младих ствараоца на Четвртом међународном фестивалу литерарног стваралаштва “Фелис” у Лазаревцу.

Прва пјесничка збирка “Између вјечности и тренутка”, у којој је сабрала 40 родољубивих и љубавних пјесама, угледала је свјетлост дана прије шест година, а ова књига је 2017. године објављена у аудио формату за слијепе и слабовиде.

- До сада сам написала око 60 пјесама и још немам довољно да бих размишљала о новој збирци. На фестивалима и саборима учествујем колико ми факултетске и друге обавезе дозвољавају. Такви догађаји су ми значајни због нових познанстава и његовања правих вриједности кроз умјетност, а освајање награда је споредно. Неко ко има таленат било које врсте не би требало да се односи према њему као према средству за подстицање сопствене гордости јер је то замка која је увијек присутна - сматра Лидија.

У слободно вријеме раније је често цртала, а данас то чини много рјеђе. Била је и учесник школе сликања на бардачкој колонији, а усавршила је методу сликања православних светаца на боцама. Бавила се и фолклором, играјући и пјевајући изворне народне пјесме.

- Вољела бих да наставим да пишем, поред других ствари којима се планирам бавити. Мислим да још нисам сазрела као пјесник и пронашла израз који ми највише одговара, али можда ће се то некада промијенити. За позитивне критике много дугујем наставницима и професорицама српског језика и књижевности, а посебно Бранку Пивашевићу који ми је помогао да остварим сан из дјетињства и објавим своју прву збирку - рекла је Лидија.

Признање општине

У основној школи у Ситнешима Лидија Ножанић била је ученик генерације, а освајала је и прва мјеста на такмичењима из физике, математике, историје и демократије и људских права. За свој таленат и стваралачко умијеће 2014. године добила је Награду општине младима на обиљежавању Дана и крсне славе општине Србац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана