Родољуб Ољача написао монографију о србачком селу Дуго Поље: Немају школу, а изњедрили магистре и докторе наука

Дејан Јовичић
Родољуб Ољача написао монографију о србачком селу Дуго Поље: Немају школу, а изњедрили магистре и докторе наука

СРБАЦ - Иако се ради о малом селу у којем живи нешто више од 200 становника, Дуго Поље код Српца је протеклих деценија изњедрило 35 високообразована кадра од чега су четворица постали магистри, а тројица доктори наука.

Њихове животне приче и друга свједочанства о минулим временима описана су у монографији “Дуго Поље Србац у ријечи и слици” коју је на 377 страница написао професор Родољуб Ољача који такође води поријекло из овог села. Књига је изашла из штампе у мају, а представљена је ових дана на промоцији у друштвеном дому у Дугом Пољу.

- Иако сам као дијете напустио своје село, увијек сам га носио у души и радо овдје долазио. Желио сам да урадим нешто што ће историју Дугог Поља сачувати од заборава, а најбољи свједок једног времена је књига. Читаоци имају прилику да детаљно упознају све оно што је везано за ово мјесто, а то су православни храмови, начин живота, култура, обичаји, спорт и још много тога. Посебне цјелине чине и поглавља посвећена родословима мјештана и знаменитим личностима која датирају уназад 200 година, јер су управо људи оно што чини душу једног мјеста и од којих потиче све остало - рекао је аутор.

Ољача, који је радио на Универзитету у Бањалуци, истакао је да село Дуго Поље није имало своје школе, гробља и кафане, али се зато може поносити вриједним, поштеним и образованим људима који су ударили снажан печат развоју Српца и наше земље.

- Осим високообразованих кадрова, ту су и занатлије, земљорадници, полицајци, спортисти, музичари и забављачи који су, такође, вриједни помена, јер су своје послове радили најбоље што су знали и могли - рекао је Ољача.

У прикупљању грађе помогли су му некадашњи и садашњи мјештани села и њихови потомци, а један од њих је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, који је такође поријеклом из овог краја.

- Мали број села, чак и оних већих око Српца и околних локалних заједница може се похвалити оваквом монографијом. Уложено је много труда у прикупљање документације и фотографија и задовољни смо како је све то испало, јер је представљен комплетан живот села. Читаоци могу видјети како су изгледала оруђа за рад, музички инструменти на којима се свирало, а представљена су чак и нека кумства у селу - истакао је Рачић.

Књига је штампана у тиражу од 200 примјерака, али судећи по интересовању, очекује се да ће доживјети и наредна издања.

Мјештанин Горан Бабић из сусједног села Бардача, који се бави адвокатуром, рекао је да велики и мали људи иза себе остављају велика и мала дјела, а нешто највредније је писана ријеч о својим сународницима, мјесту, животу комшија, пријатеља, предака, о њиховој историји.

- Управо то је Ољача оставио свом родном крају и завичају. Није ту крај, он је оставио аманет млађима да наставе оно што је започео. Аутор је поручио да људи који су рођени у сиромаштву могу постати велики, а када то постану, онда се врате тамо одакле су кренули и донесу поклон. Он је донио најљепши поклон, књигу о свом селу - рекао је Бабић.

Коаутор

Коаутор монографије је Мирјана Ристић која је годинама вриједно прикупљала материјале. Ријеч је фотографијама из садашњих и прошлих времена без којих ова књига не би имала изузетну вриједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана