Родић стигао са снијегом

Срна
Foto: Срна

БРАТУНАЦ - Мужјак роде, којег су мјештани назвали Родић, стигао је у своје гнијездо у Братунцу, гдје пар рода „љетује" већ десетак година, потврдио је Срни бивши рибочувар, љубитељ природе и заштитник „братуначких" рода Бобан Филиповић.

Филиповић истиче да роде ове године стижу мало касније него претходних година, а да је Родић стигао са снијегом.

„Он је слетио у гнијездо које смо им подигли прије двије године и одмах је приступио послу. Уређује и припрема гнијездо за дочек женке и прошлогодишње младунчади", објашњава Филиповић.

Према његовим ријечима, за неколико дана очекује се слијетање и остатка породице Родић, која ће након пута дугог између 15.000 и 18.000 километара стићи у Братунац, издвојити се из великог јата и у мочварама поред Дрине дочекати јесен и излећи нову младунчад.

Филиповић наводи да роде сваке године излегу младе у Братунцу и да их је највише било петоро једне године, а за вријеме поплава, 2014. године, није било младих.

У Братунцу је 2019. године зимовала једна рода, која је била атракција за дјецу и дали су јој име Сњежана.

Она је по доласку мужјака Родића напустила гнијездо након два дана и од тада се више није појављивала на овом простору, а Родићи долазе сваке године и очекује се да ће се у наредних неколико дана окупити ова породица братуначких љубимаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана