Род поврћа у Српској умањен до 40 одсто

Милијана Латиновић
Род поврћа у Српској умањен до 40 одсто

Бањалука - Повртари у Српској оцјењују ову годину једном од најлошијих јер је због лоших временских услова принос поврћа умањен за око 40 одсто, а највише је подбацио кромпир.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало истиче да је род поврћа из године у годину све мањи, а да је ове године лоше кренуло већ од сјетве.

- Лоши временски услови су угрозили прољећну сјетву, а потом су суша и екстремно високе температуре, које су прелазиле и 40 степени, умањиле приносе - рекао је Мастало.

Поред смањених приноса, муке ратарима задају и ниске цијене производа, које упркос томе тешко успијевају продати.

- Цијена кромпира је 30 фенинга по килограму и опет га нико неће. Извоз у Русију значајно би поправио ситуацију и вјероватно повећао производњу. Произвођачи продају поврће пошто-пото, а истовремено се увозе велике количине поврћа којег има и код домаћих произвођача - додао је Мастало.

Пољопривредник из Лијевча поља Драшко Бањац истиче да су ријетки ратари који ће успјети да покрију трошкове репроматеријала.

- Цијена кромпира је толико пала да не можемо покрити ни трошкове сјетве. Премало је 30 фенинга по килограму - нагласио је Бањац.

Повртари кажу да су најмање губитака имали на касном купусу и лубеници јер је њихова цијена била нешто боља у односу на остале културе.

С обзиром на то да је у току јесења сјетва, храбрији ратари покушавају да кроз озиме културе надокнаде губитке које су сабирали у септембру. Најзаступљенија озима култура је лук, а Дарко Вујнић из Косјерова код Лакташа га је на породичном имању засадио на два хектара.

- Узгој озимог лука је исплативији од прољећног. Јесењу сјетву смо завршили, а прве приносе очекујем почетком јуна. Све што произведемо успијемо продати и покрити трошкове производње - рекао је Вујнић, наводећи да његов лук углавном завршава у тржним центрима или на пијаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана