Робијаши уче да играју шах и раде на рачунару

Љиљана Алексић
Робијаши уче да играју шах и раде на рачунару

Бијељина - Учествовање у раду секција, ангажовање у радионицама, играње друштвених игара, само су неки од начина како затвореници у Казнено-поправном заводу Бијељина прекраћују празничне, али и друге дане проведене иза решетака.

У овој установи истичу да се труде да осуђеницима обезбиједе боље услове да би спријечили нежељене посљедице те их вратили на прави пут.

- Казна затвора, осим губитка слободе, за посљедицу има и бројне друге проблеме, који се манифестују на психосоцијалном плану осуђеника. Због тога заједничким радом свих пет заводских служби предузимају се разне активности којима се избјегавају или ублажавају негативне посљедице затварања - рекао је нови директор затвора Миленко Гајић.

Међу тим активностима, додаје он, су заводска библиотека, информатичка секција, организовање психодрамских радионица, шаховска секција, културно-просвјетне и спортске активности. Осим тога, осуђеници који то желе могу да стекну и нове радне навике.

- Велики број затвореника је ангажован у једној од шест секција, у којима њихови таленти долазе до изражаја. Радно ангажовање осуђеника организује се такође на добровољној основи, па неки од њих обављају послове на парцелама предузећа "Семберија", али и у фабрици "Сава Семберија" - каже Гајић.

Казнено-поправни завод Бијељина је установа затвореног типа у коју се упућују мушкарци осуђени на затворску казну од три године и мање, а у оквиру Завода функционишу и два полуотворена одјељења "Голо брдо" и "Амајлије".

- У овим одјељењима бораве осуђеници са примјерним понашањем и они су запослени углавном у пољопривредној производњи, на узгоју домаћих животиња и у угоститељству - рекао је Гајић.

Он је истакао да ће ускоро бити настављена градња модерног објекта са већим капацитетима на локацији удаљеној осам километара од Бијељине.

- Градња овог објекта са пратећим садржајима почела је 2010. године, а до сада је подигнут оградни зид и објекти притворске јединице и пријавнице - истиче Гајић.

Напоменуо је да је у току дорада пројекта по препоруци ревизора ИПА фонда, као и превод документације на енглески језик, чиме ће бити омогућено објављивање тендера за наставак изградње овог комплекса.

Кључ доброг управљања затвором, додаје Гајић, јесте сарадња затвореника и особља које брине о њима.

- Добром координацијом радника и осуђених лица постижу се најбољи резултати у процесу ресоцијализације, као сврхе кажњавања. Да би овај процес био реализован, неопходно је васпитнообразовне садржаје и активности поставити на ниво хуманистичких принципа и вриједности - нагласио је Гајић.

Додао је да су преваспитавање, лијечење и оспособљавање за живот на слободи, у складу са законом и друштвеним нормама, сврха спровођења судских одлука, али и заштита друштва од кривичних дјела.

Нови затвор

У КПЗ Бијељина истичу да ће безбједност у новом затвору бити на највишем нивоу, почевши од контроле приступа, видео-надзора и удобности у ћелијама. Затвореницима ће бити понуђено много више радних мјеста и много шири спектар занимања, с циљем њихове социјализације и образовања. У новом објекту ће постојати и спортски терени за фудбал, кошарку и одбојку, а моћи ће да буду организоване и разне секције и радионице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана