Ријеке млијека теку из Загановића

Сретен Митровић
Ријеке млијека теку из Загановића

РОГАТИЦА - Производња млијека и откуп у Рогатици расту из године у годину, а значајан допринос томе дала је и породица Ћебић из Загановића, која је лани мљекари испоручила чак 59.000 литара сврставши се тако у ред највећих произвођача у општини.

Да из Рогатице тече ријека млијека екстра класе показују подаци Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности општине према којим је током 2015. мљекари у Билећи испоручено 425.877 литара да би 2019.  испорука премашила милион литара. 

Ћебићи су успјели да за пола деценије испоруку млијека повећају за неколико десетина хиљада, што потврђује и чињеница да су 2014. године  мљекари испоручили непуних 10.000 литара, а лани 59.072 литра. 

Глава шесточлане породице Радомир (44) као разлоге за овај велики скок, наводи повећање броја грла и набавку пасмина које дају више млијека.

- Производњом млијека почео сам се бавити прије десетак година. У штали сам тада имао највише три краве, а данас их имам скоро 20, од чега, за сада, 15 музних, међу којим је највише сименталки - прича Радомир, а потврђује супруга Свјетлана која је задужена за шталу и млијеко, док се њен супруг брине да обезбиједи храну за грла.

И у ово зимско вријеме, када је добар дио крава пред тељење, Ћебићи сваки други дан мљекари испоруче у просјеку 300 литара млијека екстра класе. 

- Љети, у вријеме пуне лактације највећег броја крава, то је дупло више - казује Свјетлана која у шталу свако јутро улази нешто прије шест, а излази око девет часова.  И тако из дана у дан већ дуже од десет година. 

- Десна рука су ми моја дјеца, син Раде (19), који иако студент не бјежи од штале. Ту је и кћерка Марија (18), средњошколка, али и друга кћерка Радмила (12) и најмлађи, мезимац, деветогодишњи Павле, који није у штали само кад је у школи - прича Свјетлана, која за мужу крава користи електричну музилицу, а млијеко "лагерује" у лактофризер.

И Радомир је у штали кад год не ради неки други, за кућу важнији, посао. С времена на вријеме Ћебићи ангажују и по неког радника сезонца, којих је све мање. Радомир, чије је задужење да на вријеме и у довољним количинама  обезбиједи храну за шталу, за сада је обезбјеђује са око седам хектара властитог земљишта и осам хектара које узима у закуп од општине и приватника.

- Да могу доћи до више земље из закупа у околини Рогатице за љетну пашу и производњу силаже у мојој штали било би још најмање двадесетак грла. Овако, остајемо на постојећем броју и ми смо задовољни. У кућу начисто дође  једна солидна плата и може се живјети - каже Радомир. 
Ћебићи су задовољни сарадњом са мљекаром "Пађени", која, како кажу, оно што откупи  уредно и на вријеме плати. 

- Још кад би садашњих 62 фенинга откупну цијену подигли бар за десетак, било би боље. Овако, да није подстицаја од ресорног министарства, произвођача не би било нигдје. Проблем је што се и та помоћ смањује. Са почетних 30, смањана је на 25 фенинга и сада за литар млијека екстра класе,  какво је код нас, добијемо 0,87 марака. То је исувише мало у односу на труд и трошкове који прате тај литар млијека у процесу производње и на путу до  наплате - сматрају Ћебићи.  
 

Награде 

Ћебићи су већ 15 година излагачи на традиционалној пољопривредној изложби у Рогатици. Већ са првим појављивањем на смотри пољопривредног достигнућа Радомир је за своја грла понио награду и диплому да би их временом сакупио скоро 20. Међу њима је седам првих награда и исто толико других. 

- Пошто сам излагао само једно или два грла, толико сам добијао и признања. Да сам излазио са више грла, било би и више награда јер моје краве и јунице су  увијек за награду - поносно истиче Радомир. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана