Ријека Јања у Бијељини у кориту, домаћинства безбједна

Анита Јанковић-Речевић
Ријека Јања у Бијељини у кориту, домаћинства безбједна

Бијељина - Регулација доњег тока ријеке Јање у Бијељини, која се изводи у оквиру изградње дринског насипа, требало би да буде завршена до краја новембра, чиме ће значајно бити смањена опасност од поплава у том подручју.

Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стефан Митровић рекао је да је уређење корита ријеке Јање започето 16. маја, те да су ти радови предвиђени “Пројектом заштите од поплава ријеке Дрине у БиХ”, који се финансира кредитним средствима Свјетске банке.

Истакао је да је извођач радова фирма “МГ Минд” из Мркоњић Града, док је стручно-технички надзор над реализацијом радова повјерен конзорцијуму чији је водећи партнер фирма “ХКП Консалтинг” из Бањалуке.

- Радови се реализују на дијелу Јање од ушћа у ријеку Дрину па узводно до моста на магистралном путу Бијељина - Зворник, у дужини од око два километра. Вриједност уговорених радова је шест милиона КМ - навео је Митровић. Он је истакао да је извођач до сада извршио припремне радове на цијелој траси, те да су обезбијеђени приступни путеви и уклоњени сви објекти који су се налазили на тој траси.

- Висок водостај Јање у јуну је мало успорио радове, али водостај је сада у паду и то ће омогућити интензивније радове. Рок за завршетак радова је 30. новембар ове године - рекао је Митровић. Објаснио је да ће се пројектним рјешењем обезбиједити веће протицање воде кроз корито ријеке, те да ће бити обезбијеђена заштита дна и косина корита на лијевој и десној обали.

- Корито Јање на доњем дијелу трасе биће обезбијеђено каменом наслагом, а биће изграђени потпорни и парапетни зидови у зони насеља. Како бисмо остварили потпуни ефекат, предвиђена је и изградња моста на локалном путу на средњем дијелу трасе. Нови мост, осим што ће регулисати водоток, допринијеће и бољим саобраћајним условима у насељу - казао је Митровић.

Сарадња

Стефан Митровић истиче да у реализацији пројекта учествује више страна, те да са свима остварују веома добру сарадњу.

- За реализацију пројекта је одређено Министарство пољопривреде заједно са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката, док ће крајњи корисник бити “Воде Српске”. Град Бијељина је био задужен за експропријацију земљишта и издавање грађевинских дозвола и све је завршено - казао је Митровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана