Рибари и шумари из Шипрага код Котор Вароша у сукобу

Маријана Миљић
Рибари и шумари из Шипрага код Котор Вароша у сукобу

Котор Варош - Представници рибњака "Лука" из Шипрага код Котор Вароша тврде да им је Шумско газдинство "Врбања" из ове општине нанијело велику штету експлоатацијом шуме на подручју Антоловског потока, док челници овог газдинства истичу да су све урадили у складу са прописима и оптужују другу страну да им је онемогућила наставак сјече шуме.

Директор рибњака "Лука" Марија Милановић истиче да спор са которварошким газдинством траје од прошле године, те да је у уторак поново на терен излазила републичка инспекција,  представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, али и челници "Шума РС".  

- Поново смо им указали на неправилности и штету коју смо претрпјели сјечом шуме од стране ШГ "Врбања". Експлоатација шуме на одјелу 77, односно на подручју Антоловског потока, почела је прошле године. О томе нас нису обавијестили иако су требали, а сјеча шуме је у великој мјери замутила воду у рибњаку. Након што смо начули шта смјерају, тражили смо састанак са управом "Врбање" и тада су нам поручили да ће, ако им пошаљемо инспекцију, узвратити истом мјером - казала је Милановићева.

Сваки дан су, додаје, слали дописе и упозоравали на пропусте.

- Тражили смо и вјештачење којим је утврђено да смо претрпјели штету од око 23.000 марака, а од тога је  15.000 директне штете у рибњаку. Сав расад икре смо морали уништити, јер је због замућене воде и осталих неправилности при експлоатацији шуме оболио и није био исправан. Губимо пословне партнере због њиховог несавјесног понашања. Штету су претрпјели и други рибњаци - казала је она.

У ШГ "Врбања" демантују наводе рибњака "Лука", те тврде да прије уласка у неки одјел буде урађен пројекат који одобрава управа предузећа.

- Све је у складу са законским и подзаконским актима. "Лука" није претрпјела никакву штету већ наше газдинство. Они су нам срушили мост. Некакав зидић су направили на нашој земљи и неће да га уклоне како бисмо ми направили мост. Не можемо наставити са експлоатацијом. Измјестили су корито ријеке Црквенице и на нашој земљи направили рибњак. Због тога смо поднијели и кривичну пријаву против одговорних у "Луци" - казала је директорица ШГ "Врбања" Далиборка Керезовић.

У Инспекторату РС казали су да у контролама на локалитету шумских одјела на подручју ШГ "Врбања" у 2016. нису утврдили никакве пропусте.

- Утврђено је да трактори нису скретали са тракторске влаке, нити кретање водотоком. Такође нису уочени шумски дрвни сортименти одложени у Антоловском потоку. Приликом контроле и проласком поред водотока потока уочено је да је вода бистра и да није замућена - казали су у Инспекторату.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да су заједно са надлежном инспекцијом и представницима "Шума РС" у уторак обишли спорну локацију.

- Закључено је да од новембра прошле године ШГ "Врбања" није имало никакве радове на спорној локацији - казали су у Министарству пољопривреде РС.

Риболовци

Представници Спортског риболовног друштва "Голубић" из Котор Вароша такође истичу да ШГ "Врбања" сјечом шуме уништава Врбању и потоке у овој општини.

- Нико не контролише сјечу шуме и њено извлачење. На Врбањи већ годинама нема купача, а камоли да има риболова. Ова ријека постала је отпадни и канализациони канал. Тражили смо да бар викендом не извлаче шуму преко ријека и потока. Нико неће да контролише уништавање природних богатстава - казао је предсједник Управног одбора  "Голубића" Петко Крчић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана