Риба и пилетина враћају Бардачи стари сјај

Дејан Јовичић
Риба и пилетина враћају Бардачи стари сјај

Србац - Неодољиви мирис роштиља и фиш паприкаша привукао је више од 2.000 посјетилаца на традиционалном Гастро фесту, који је 15. пут одржан на Бардачи код Српца, у организацији Туристичке организације Србац, а под покровитељством општине Србац.

Љубитељи добре хране стигли су из цијеле бањалучке регије на познати сајам кулинарства, који је покренут још 2005. године с циљем промоције два најпознатија србачка бренда, рибе и пилетине.

- Бардачка рибља чорба надалеко је позната и ко је једном проба, увијек ће јој се враћати. Ништа мање сласна није ни пилетина са роштиља, која у Српцу увијек има препознатљив укус, што није чудно, јер је наша општина центар перадарства у региону - рекла је директорица Туристичке организације Србац Радисава Шушчевић.

Учешће на јубиларном Гастро фесту узело је 47 екипа из Градишке, Лакташа, Бањалуке, Српца и других општина.

Најбољи рибљи паприкаш по оцјени стручног жирија припремио је србачки Дом здравља, док је друго мјесто заузела фирма “Дијана текстил”, а треће “Кумови” из Српца.

Прво мјесто у категорији јела са роштиља освојили су “Шатори Јефтић” из Пријебљега, друго “Кокошари” из Српца, а треће екипа “Нема везе” из Градишке.

- Били смо једна од најбројнијих и највеселијих екипа. Учествовали смо у свим такмичењима, али побједе нам нису биле важне, иако смо освојили неколико награда. Ипак, најдража нам је награда за најбољу пилетину, јер се бавимо угоститељством - рекла је представница екипе Дарија Јефтић.

“Шатори Јефтић” су показали да су и највећи снагатори на Гастро фесту, јер су однијели прво мјесто у навлачењу конопца у конкуренцији десет екипа. У спортској дисциплини “вртуљак” најбољи је био Стефан Гужвић из Српца, док је најбржи у испијању пива био Далибор Пузић из екипе “Три пашанца”.

И ове године организован је мини-сајам на којем су се представили произвођачи здраве хране и меда и народних рукотворина и умјетнина из цијеле РС, а одржана је и презентација традиционалних јела овог краја, које су припремиле домаћице из фолклорних друштава “Мотајички вук” из Ситнеша и “Бели анђео” из Српца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана