Резерват надомак Шипова на УНЕСКО листи свјетске баштине: Прашума Јањ јединствено благо природе

Јелена Станић
Резерват надомак Шипова на УНЕСКО листи свјетске баштине: Прашума Јањ јединствено благо природе

ШИПОВО - Прашума Јањ је прво природно добро Републике Српске, односно БиХ на УНЕСКО листи свјетске баштине, а основна вриједност овог резервата је аутохтоност шума букве, јеле и смрче, која због своје изворности и неизмијењених фитоценолошких, структурних и еколошких карактеристика представља јединствено благо природе.

Овим строгим природним резерватом, који је смјештен на западним падинама масива Столоваш, између 1.180 и 1.510 метара надморске висине, те је од Шипова удаљено око 30 километара, управља Шумско газдинство "Горица" Шипово у оквиру предузећа "Шуме Републике Српске".

- То је подручје неизмијењених природних одлика, са репрезентативним екосистемима, намијењених искључиво очувању изворне природе и еколошке равнотеже, научним истраживањима којима се не нарушавају основна обиљежја и вриједности, праћењу појава и процеса у природи, као и образовању које не угрожава слободно одвијање природних процеса. Живи свијет изражен кроз вегетацију је веома разноврстан и богат - наводе у "Шумама" додајући да је прашума Јањ од 1954. године заштићена за научна истраживања и природна ријеткост привлачна посјетиоцима.

Стратешки циљеви

Одлуком Владе Републике Српске о заштити Строгог природног резервата "Прашума Јањ" из 2012. године ово природно добро заштићено је највишом категоријом Iа, према класификацији Међународне уније за заштиту природе (IUCN), на укупној површини од 295 хектара. Према IUCN категоризацији Iа категорија представља строги природни резерват, обухвата строго заштићено подручје издвојено због заштите биолошке разноврсности, гдје је  посјећивање и кориштење простора строго контролисано и ограничено. Строго је забрањено брање и уништавање биљака, убијање, хватање и узнемиравање животиња и било какав облик привредног кориштења.

Обавеза "Шума" односно ШГ "Горица" је спровођење прописаних режима заштите и очувања природног добра, а на основу Плана управљања Строгим природним резер-ватом "Прашума Јањ" за период 2014-2029. година. Дефинисана су три стратешка циља и то очувана и заштићена биолошка разноликост и природно насљеђе, проведена истраживања и едукација, те повећање препознатљивости резервата у окружењу и шире.

ШГ "Горица" донијело је и Правилник о унутрашњем реду и чуварској служби у пра-шуми, на који је сагласност дало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Пут до листе

Министарство цивилних послова БиХ је у јануару 2018. године затражило мишљење о проширењу међудржавног серијског добра свјетске баштине - Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе, а "Шуме РС"  су тада исказале интересовање да се номинује заштићена прашума Јањ.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС је у јануару 2019. године доставило Министарству цивилних послова, Комисији за сарадњу БиХ са УНЕСКО попуњен Тентативни лист за Строги природни резерват "Прашума Јањ", подручје неизмијењених природних особина са репрезентативним шумским екосистемима, као приједлог заштићеног подручја за проширење међудржавног серијског добра свјетске баштине Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе.

- Номинација је прихваћена и регистрована у УНЕСКО Центру за свјетску баштину. Именован је и експертски тим за израду номинационог документа , а чинили су га представници ШГ "Горица", "Шума РС", Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа РС, Природно-математичког факултета и Шумарског факултета из Бањалуке, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС те Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију - наводе из "Шума" до-дајући да је на састанку у Административном центру Владе РС у Бањалуци коме је присуствовао и представник УНЕСКО Hanns Kirchmeir, презентован начин израде номинационог документа, а Канцеларије УНЕСКО из Сарајева обезбиједила је финансијску подршку.

Према смјерницама УНЕСКО-а било је потребно издвојити и П-бафер зону око резервата као додатну заштиту, чија је граница минимално удаљена од резервата за 100 метара, након чега је донесена одлука да се формира П-бафер зона око резервата површине 65,95 хектара.

- Стручњаци Међународне уније за заштиту природе IUCN су у октобру 2020. године били у теренској мисији, а у јуну ове године добили смо обавјештење од IUCN да је прослијеђен позитиван извјештај УНЕСКО-у за шест земаља са 15 компоненти. Центар за свјетску баштину је 28. јула ове године донио одлуку да је прашума Јањ  поред још 14 локалитета укључена  на листу УНЕСКО - наводе у "Шумама".

Обавезе

Као и претходном периоду, обавезе "Шума" и ШГ "Горица" према очувању прашуме односе се на заштиту, с тим што ће се и даље константно радити на унапређењу физичке заштите, те кроз пројекте обезбиједити додатна средства за реализацију свих планираних активности.

- Како је сада прашума Јањ дио међународне мреже заштићених природних локалитета, којих је у свијету 94 у 18 земаља, УНЕСКО ће обезбиједити дугорочну заштиту, а биће и олакшан приступ међународним средствима за реализацију свих неопходних активности. Ускоро ће бити и одржан састанак са координатором УНЕСКО-а, на којем ће бити конкретизовани даљи задаци, обавезе и активности када је у питању овај природни резерват - наводе у "Шумама РС" истичући веома добру сарадњу са општином Шипово, која је учествовала у суфинансирању бројних пројекта који се тичу прашуме Јањ.

Посјета резервату

Како наводе у "Шумама", посјетиоци се могу кретати по заштићеном подручју само уз претходно прибављено одобрење газдинства "Горица" и у пратњи водича, сагласност је потребна и за фотографисање и снимање тонских и видео записа.

На подручју прашуме Јањ дозвољени су научни и истраживачки радови, али уз сагласност шумског газдинства и мишљење Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС.

- Образовне активности, као што су школа у природи, теренска настава и семинари, стручне екскурзије потребно је благовремено пријавити.  Приступ прашуми Јањ је ограничен на организоване посјете у групама до 20 учесника уз надзор водича - наводе у предузећу "Шуме".

Додају да се захтјев за издавање писменог одобрења подноси на адресу ЈПШ "Шуме Републике Српске" а.д. Соколац, ШГ "Горица" Шипово, Прве шиповачке бригаде бр. 1, на e-mail: [email protected] или телефаксом на бројеве 00387-50 371-420, 00387-50-371-286.

Нетакнута зона

Прашуме су створене природним путем, које су по законима природе без икаквог дјеловања човјека расле, живјеле, обнављале се и умирале. У прашумама се налазе стабла свих висина, дебљина и старости, од најмлађих до најстаријих. На остацима природно умрлих стабала буја нови живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана