Ресурсни центар у Требињу намијењен дјеци са сметњама у развоју

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- Помоћник министра за предшколско васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић изјавила је током посјете Ресурсном центру за инклузивно васпитање и образовање у Основној школи "Вук Караџић" у Требињу да постоји велики број дјеце којима је потребна посебна подршка.

Ресурсни центар за инклузивно васпитање и образовање у Основној школи "Вук Караџић" у Требињу, један од три таква центра у Српској намијењен за рад са дјецом са сметњама у развоју, који обухвата цијелу источну Херцеговину, све школе и вртиће из ове регије.

"Постоји велики број дјеце којима треба посебна подршка, дјеца која одступају од развоја, дјеца са сметњама у развоју и кроз ове ресурсне центре запослени дефектолози, логопеди пружају посебне индивидуалне третмане за ту дјецу", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је навела да је планирано да и наставницима буде пружена подршка за израду индивидуализованих образовних програма, те најавила да ће ове године бити одржан велики семинар за просвјетне раднике о тој теми тему.

Директор Основне школе "Вук Караџић" из Требиња Александар Вукановић рекао је новинарима да овај центар пружа услуге за девет основних школа и предшколске установе у источној Херцеговини, те позвао све родитеље чија дјеца имају проблема у развоју да се обрате овом центру ради пружања адекватне помоћи.

"Ово је новина у систему образовања, до сада нисмо имали, обухваћена су дјеца од четири године па надаље", навео је Вукановић.

Дипломирани дефектолог логопед Јелена Вукаловић, која је запослена у овом центру, рекла је новинарима да је оснивањем овог центра добила прилику за посао, али и да помогне дјеци којој је то потребно.

Она је навела да је потребно да школе којима је потребна помоћ дефектолога логопеда упуте захтјев, након чега ће им помоћ бити пружена.

"Мој посао је замишљен као теренски рад гдје бих одлазила једном мјесечно осам радних часова бих боравила са дјецом, испитивала и процјењивала да бих донијела мишљење на основу кога би се вршила даља процјена и усмјеравање те дјеце", рекла је Вукаловићева.

Осим овог ресурсног центра, постоје још у Бијељини и Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана