Република Српска обнавља парохијски дом у Стоцу

Срна
Foto: Срна

МОСТАР- Вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и избјеглице Републике Српске Давор Чордаш потписао је данас у Мостару са парохом столачким и дабарским Ратком Зубцем споразум о финансирању изградње парохијског дома у Стоцу, за који је Влада Српске одобрила 50.000 КМ.

Овај пројекат постоји већ годинама, а на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и премијера Српске Радована Вишковића у овој години покренуте су конкретне активности које су крунисане данашњим потписивањем уговора.

Уговор је потписан у Друштвеном дому у мостарском насељу Ортијеш, чију је изградњу такође финансирала Република Српска. Потписивању су присуствовали и представници српске заједнице у Стоцу и Мостару, мостарске Канцеларије Владе Републике Српске, те српски вијећници у општинским вијећима Столац и Равно.

Чордаш је рекао да је обнова парохијских домова и вјерских објеката увијек подстицала људе да своје не забораве.

"Гдје год се није вратила црква или вјерска институција, никаквог повратка није ни било. Посебно сам задовољан да у овоме дому, који је такође обновила Влада Реублике Српске, потписујемо споразум. Вјерујем да ћемо врло брзо бити и у парохијском дому у Стоцу", рекао је Чордаш.

Чордаш је објаснио да је Влада Републике Српске за овај пројекат одобрила 50.000 КМ и да вјерује да ће дом бити завршен у идућој години, а да ће помоћ Републике Српске бити настављена и у наредној години.

"Влада Републике Српске учествоваће у овом пројекту до краја", обећао је Чордаш.

Чордаш, који данас слави Бадњи дан, рекао је да му је изузетно драго што овај празник проводи са Србима из Стоца и Мостара.

"Гајимо посебан однос и желимо послати поруку да човјек остаје човјек, нечовјек нечовјек. Желимо градити добре односе и у Мостару и у Стоцу и у свим другим заједницама… Рађа се нови вид односа када је у питању српска и хрватска заједница у Стоцу", поручио је Чордаш.

Представник српске заједнице из Стоца Зоран Андрић захвалио је представницима власти у Републици Српској на помоћи и нагласио да малобројној српској заједници у Стоцу изградња парохијског дома значи много.

"Овај чин оправдава све активности које су вођене до сада јер и тај објекат и однос Републике Српске много значие грађанима Стоца. Обнова парохијског дома може започети, ово ће бити прва фаза. Овај износ је значајан, али биће потребно још средстава", рекао је Андрић, који је и предсједник ОО СНСД-а у Стоцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана