Репроматеријал произвођачима из Шамца, Доњег Жабара и Пелагићева

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- Представници Јединице за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске данас су у Обудовцу подијелили репроматеријал за сјетву произвођачима са подручја општина Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар.

Један пакет је вриједан 1.400 КМ, Јединица за координацију суфинансира 50 одсто, учешће локалних заједница је од 10 до 20 одсто, а преостали дио обавезе произвођачи ће у репроматеријалу вратити Пољопривредној задрузи „Еко-плод" из Модриче, кроз продат производ.

Стручни савјетник Јединице за координацију пољопривредних пројеката Слађана Берић Товирац истакла је да производни пакет садржи расаду која је произведена код регистрованог расадничара у Републици Српској, комплетан репроматеријал за производњу коју захтијева високохибридна паприка, сва водотопива минерална ђубрива и палету пестицида у оквиру програма интегралне производње.

Товирчева је додала да је ријеч о бизнис-плану и реализацији Пољопривредне задруге „Еко-плод" из Модриче, која је кроз сарадњу са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката, у оквиру регионалног удружења „Пољокласт", за 2021. годину реализовала пословни план производње салатне паприке на подручју добојске регије.

„У питању је сарадња мањих произвођача. На 200 метара квадратних производног заштићеног простора одвијаће се производња у пластеницима. У ту сврху смо кроз бројне састанке позивали произвођаче који се баве пластеничком производњом да се анимирају и увежу кроз кооперантску производњу", рекла је она.

Товирчева је напоменула да, уколико се план оствари како су предвидјели и највећи проценат буде прве класе, та паприка иде за хрватско тржиште, док је планирано да се друга класа преради преко Пољопривредне задруге „Еко-плод" у кисели програм, за који Задруга има унапријед уговорен пласман.

Представници Јединице за координацију пољопривредних пројеката јуче су репроматеријал дијелили пољопривредницима из Станара, Добоја и Петрова, а са данашњим даном пакети су подијељени за укупно 46 коопераната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана