Репрограми спас од колапса у општини Србац

Анита Јанковић
Репрограми спас од колапса у општини Србац

Србац - Финансијски колапс у општини Србац, који је настао краткорочним задужењима у износу од 5,7 милиона марака, што је готово цијели годишњи буџет, могао би бити отежан судским наплатама због тужби добављача, а главобољу причињавају и дуговања радницима.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић тврди да се неизмирене обавезе углавном односе на лична примања радницима општинске управе и јавних предузећа и установа и то 1,2 милиона КМ, док обавезе према добављачима износе 2,8 милиона КМ. Према његовим ријечима, са добављачима се стално воде преговори о репрограмирању милионских обавеза, а покушава се постићи договор и са Пореском управом и другим институцијама.

- Због неуплаћивања доприноса радници општинске управе више од двије године не могу овјерити здравствену књижицу, а слична ситуација је и у фирмама и установама. Најтеже је у Центру за културу и спорт, гдје касни чак 14 плата - рекао је Драгосављевић.

Додао да је стање по свим параметрима много лошије од очекиваног.

- Према записнику са примопредаје дужности мене и мог претходника задуженост општине, рачунајући краткорочне и дугорочне обавезе, износи 16,95 милиона КМ, док је прије четири године износила 17,9 милиона КМ. Укупна задуженост је тако смањена за око 950.000 КМ, али је краткорочна задуженост порасла за 250 одсто - нагласио је он.

Истиче да су дугорочне обавезе измириване са кашњењем, што је за посљедицу имало плаћање затезних камата и пенала.

- Многи су испаштали због мањка новца у каси, па тако нису исплаћивани подстицаји за пољопривреднике и новац за спортске организације, а већ двије године не исплаћује се стипендија за студенте, што ће поново бити омогућено догодине - нагласио је Драгосављевић.

Он подсјећа да је на претходној сједници усвојен нацрт буџета од 6,7 милиона КМ. Додаје да су у оваквој ситуацији потребне уштеде у свим сегментима, а посебно у раду јавне управе и напомиње да ће бити примијењене непопуларне, али неминовне мјере.

- У општини имамо вишак радника који ће дијелом бити ријешен одласком у пензију, а затим слиједи ревизија уговора запослених на одређено вријеме. Под лупом су и плате општинских функционера и радника, јер је претходни начелник Драго Ћирић недавно повећао плате свим радницима у ситуацији када се касни са исплатом три плате, а буџет грца у дуговима - нагласио је Драгосављевић.

С друге стране Ћирић тврди да је за вријеме његовог мандата дуг умањен за 2,5 милиона КМ, те да Србац није задужио ни марку.

- Истина је да је краткорочни дуг сада већи него раније, али много је смањен дугорочни дуг - рекао је Ћирић.

Не спори да је пред крај мандата повећао плате радника и објашњава да то не може окарактерисати као веће плате већ враћање на ниво прије његовог мандата.

- У прве двије године мог мандата током мјера штедње свима сам у општини смањио плате од седам до 25 одсто и због тога сам касније радницима вратио плате на првобитни ниво. Плате функционера су остале смањене, будући да није било Скупштине која одлучује о њиховим платама и то сви добро знају - рекао је Ћирић.

Подршка

У настојањима да консолидује стање Млађан Драгосављевић очекује значајнију подршку републичких институција.

- У преговорима сам да у Српцу ускоро буде организован састанак на којем ће учествовати неколико министара из Владе РС, који ће сагледати тренутно стање у Српцу и понудити рјешења, а прије свега помоћ у реализацији пројеката, јер у оваквим околностима не можемо самостално улагати у развој општине - рекао је Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана