Репрограм спас за зачарани круг дугова србачког Комуналца

Дејан Јовичић
Репрограм спас за зачарани круг дугова србачког Комуналца

Србац - Руководство србачког "Комуналца", који се суочава са 645.000 КМ краткорочних обавеза и чак седам неисплаћених плата и доприноса радницима, излаз из финансијске дубиозе види у новом репрограму дугова код Пореске управе РС, али и принудној наплати потраживања.

Вишегодишње негативно пословање довело је "Комуналац" на ивицу опстанка, а директор Богољуб Билановић (СНСД), који се прије четири мјесеца вратио на ову функцију, покушава привременим мјерама да ово јавно предузеће постави на здраве ноге.

- Након мог одласка са чела "Комуналца" укупне обавезе су износиле 230.000 КМ, а сада су увећане за додатних 415.000. Око 100.000 КМ дугујемо добављачима, а према радницима имамо око 141.000 КМ неисплаћених обавеза. Преузели смо и обавезе по репрограму у износу од 163.000 КМ које је бивше руководство са директором Ненадом Радомиром из НДП-а на челу потписало са Пореском управом, а ту су дугови и по разним другим основама - рекао је Билановић.

Он каже да је неминовност још један репрограм дугова са Пореском управом у износу од око 100.000 марака, што је одобрила и Скупштина општине Србац на посљедњем засједању.

- Склопио сам договор са радницима о репрограму обавеза за неизмирене плате. То подразумијева да ће се наредне четири године, уз редовне плате, измиривати и заостала лична примања. Успјели смо у протекла четири мјесеца исплатити четири плате из ове године, а планирамо да наставимо тај континуитет и у наредном периоду - нагласио је Билановић.

Додаје и да је према новој систематизацији број радника смањен са 32 на 28, а мање је и руководећих радних мјеста.

Билановић каже да је претходно руководство нагомилало 460.000 КМ ненаплаћених потраживања од правних и физичких лица, што је увећање за готово 50 одсто у протекле четири године.

- Потписали смо споразум са једном адвокатском канцеларијом и вршимо принудну наплату, тако да је осјетно повећање прихода по овом основу. Међутим, проблем представља и то што је најмање 150.000 КМ ових потраживања застарјело и неће моћи бити наплаћено - рекао је Билановић.

Регионална депонија

Србачки "Комуналац" се већ годинама суочава и са проблемом великих трошкова одвоза комуналног отпада на регионалну депонију у Рамиће. Мјесечно им је за одвоз смећа потребно око 10.000 КМ, што постаје све теже обезбиједити.

- Инспекција је наложила да сав комунални отпад мора бити одвезен на регионалну депонију, а само за један одлазак у Рамиће надомак Бањалуке морамо издвојити око 300 КМ без трошкова горива и мазива. Тражићемо заједничко рјешење за овај проблем са општином. Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић обећала је да ће нам помоћи да набавимо ново возило за одвоз смећа - рекао је Билановић.

Уређење

Упркос великим финансијским проблемима, "Комуналац" је у протекла четири мјесеца успио да санира дотрајали возни парк, а реализовано је и неколико акција уређења града. Широм општине су фарбане клупе и постављено 20 корпи за смеће у ужем градском језгру, а уређене су и зелене површине у близини градског стадиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана