Рената из Витеза и њени бикови владају коридама

vestionline.com, Avaz.ba
Рената из Витеза и њени бикови владају коридама

Витез - Рената Прањковић, 35-годишњакиња из Зрењанина, која је у срећном браку с Пером Прањковићем из Витеза, постала је заштитни знак бројних борби бикова у Босни и Херцеговини. Она је једина жена у БиХ која узгаја бикове и која их, с доста успјеха, води на борбе широм региона.

Посљедњи викенд је за Бодачицу, како је Ренату прозвао коментатор борби бикова Миленко Срдић, био изузетно успјешан. Прво је у суботу њен Лозоња побједио на Грмечкој кориди, а дан послије и Путаљ је постао шампион у лакој категорији до 700 килограма на 66. традиоционаланој кориди у Чевљановићима.

"То је за мене најлепши викенд у животу. Остварење снова. Стварно није мала ствар када у два дана освојите две највеће кориде у нашој земљи", каже Рената Прањковић.

Љубав према животињама Рената има још од дјетињства, када је маштала да једног дана постане ветеринар.

"Увек сам имала кућне љубимце. По неколико њих. Желела сам да упишем ветеринарски факултет, али ми није дала бака. Онда ме живот пре неколико година довео у Витез, где сам упознала супруга Перу и заједно смо одлучили да се посветимо сточарству, а посебно узгајању бикова", додаје Рената, која већину побједа прославља на леђима својих бикова. 

Она ће заједно са својим пријатељима, који су, такође, власници бикова, учинити све да не буде забрањено одржавање корида.

"Ово је традиција у БиХ и прави је апсурд ако дође до забране. Нервирају ме највише друштва за заштиту животиња, чији чланови након протеста оду на килограм телетине испод сача. Ми на бикове гледамо као на децу. Пазимо их и одгајамо. Продужавамо им живот, тако што одемо у неку од клаоница, уземо их и они живе још најмање десет година", говори Прањковић.

Продукција из Велијк Британије недавно је почела снимање филма о Ренати, који би требало да буде завршен у наредној години.

"Хрватска има своју Соњу, а БиХ Ренату. У суседној земљи велику популарност доживио је филм 'Соња и бик'. Верујем да ће тако бити и с мојим. Такође, недавно сам добила понуду од Ројтерса из Лондона, који, такође, жели да уради филм о мени", каже Рената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана