Рељић: Дубица у Другом свјетском рату поднијела огромне жртве

Срна
Рељић: Дубица у Другом свјетском рату поднијела огромне жртве

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Дан општине Козарска Дубица – 27. април, обиљежен је данас полагањем вијенца код споменика Стојанка мајка Кнежопољка, у помен на све борце и жртве Народно-ослободилачке борбе у Другом свјетском рату у којем је Козарска Дубица поднијела огромне жртве. Вијенац код тог спомен-обиљежја положили су начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, замјеник начелника Душан Дрљић, предсједник Скупштине општине Милован Баришић и секретар Скупштине општине Наташа Родић.

Цвијеће су положили и начелници општинских одјељења и предсједник општинске организације СУБНОР-а Милорад Буква. Због актуелне епидемиолошке сутуације, Дан општине Козарска Дубица – 27. април, установљен статутарном одлуком Скупштине општине Козарска Дубица у знак сјећања на ослобођење подручја општине од окупације и фашистичког терора у Другом свјетском рату, обиљежен је скромно, без традиционалних манифестација.

"Обиљежавамо данас 75 година од ослобођења нашег града од фашистичке непријатељске окупације у Другом свјетском рату. Овај простор на којем живимо био је у саставу Независне Државе Хрватске, паратворевине у саставу њемачке окупационе зоне", подсјетио је Рељић. Он је нагласио да су свима познати злочини који су учињени у току постојања НДХ.

"Познато је да је Дубица највише страдала и да је изгубила готово половину свог становништва. Јуче смо обиљежили и дан пробоја јасеновачких логораша у Доњој Градини, а порука са наших простора треба да буде да се ти догађаји никада не смију заборавити. Наравно да треба опростити, али се искрено надам да ће у будућности људи схватити грешке које су чињене и увидјети сличности које постоје међу народима на овим просторима", рекао је Рељић.

Због тешке и сложене епидемиолошке ситуације, Дан општине Козарска Дубица обиљежен је без масовних догађаја, манифестација, гостију и уобичајеног протокола.

"Овим поводом направили смо кратки видео клип са свим знаменитостима са подручја наше општине, који кружи по друштвеним мрежама. Већина људи је то поздравила, али ми је жао што данас са нама нису наши гости из Бугарске, Србије, Македоније, Грчке и других земаља и наши грађани", рекао је Рељић.

Он је свим Дубичанима частитао Дан општине, уз наду да ће овај дан у будућности дочекивати у бољем окружењу, те бољим финансијским и епидемиолошким условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана