Рекордни приноси, из кошнице 50 кг меда

Жељка Кокот
Рекордни приноси, из кошнице 50 кг меда

Бањалука - Приноси кестеновог и багремовог меда на подручју Крајине надмашили су очекивања и најоптимистичнијих пчелара, достигавши рекордних 50 килограма по кошници.

Поједини пчелари су примјењујући посебне методе из кошница вадили и по 100 килограма меда.

Предсједник Удружења произвођача меда "Нови Град" Милош Оџић каже да је први дио године, за разлику од истог периода у претходне двије, за пчеларе са подручја Приједора и Новог Града био изузетно добар.

- Приноси меда су изузетно добри и износе око 50 килограма по кошници. Појединци су успјели да изврцају и до 100 килограма - наглашава Оџић.

Муке им, међутим, задаје пласман јер накупци нуде изузетно ниске цијене.

- Већина пчелара приморана је да мед продаје на кућном прагу јер су откупне цијене у трговинама изузетно ниске, а само ријетки појединци одлучују се на извоз веће количине - каже Оџић и додаје да се цијена меда креће од 12 до 15 КМ по килограму.

Предсједник Скупштине Савеза удружења пчелара РС Обрад Нинковић каже да је прољећна паша у западном дијелу Српске била изузетно добра и да су приноси изнад очекиваних. Суша је утицала да на подручју источне Херцеговине приноси буду на нивоу вишегодишњег просјека од око 15 килограма по кошници.

- Ако јесења паша изостане, приноси ће бити мањи од прошлогодишњих - каже Нинковић.

Цијена херцеговачког меда креће се од 15 до 18 КМ по килограму, а Нинковић са сигурношћу тврди да неће бити појефтињења јер мед у Хрватској и Црној Гори кошта између 10 и 12 евра.

Пчелари из Српске остају при ставу да мед изузетног квалитета, који се производи већином из дивље паше и садржи више од 300 љековитих трава, не желе да извозе због изузетно ниске откупне цијене.

- Понуђена нам је мизерна велепродајна цијена од 3,5 евра по килограму, што је неприхватљиво. Наша производња није велика и исплативије нам је да се смањењем патвореног меда који је откривен на подручју РС изборимо за веће домаће тржиште - наглашава Нинковић.

Прошле године је у БиХ увезено 220 тона меда вриједног 950.000 евра, док је извезена тона и по у вриједности 19.000 евра.

Дани вишеградског меда

Удружење пчелара "Вишеград" организовало је јуче Пољопривредно-туристичку манифестацију "Дани вишеградског меда".

- Од шездесетак чланова Удружења који посједују око 3.000 пчелињих друштава, излагало је десетак најактивнијих, који су представили мед, полен, прополис, пића на бази меда и прополиса, као што је ракија медовача и друге пчелиње производе - рекао је предсједник Удружења Радоје Тасић, наводећи да вишеградски пчелари, од којих се ниједан не бави професионално овим занимањем, произведу годишње око пет тона ливадског меда.

Цијена меда

Западни дио РС - од 10 до 15 КМ

Источни дио РС - од 15 до 18 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана