Рекордни подстицаји подигли производњу у србачкој општини

Дејан Јовичић
Рекордни подстицаји подигли производњу у србачкој општини

СРБАЦ - Бројни србачки пољопривредници стали су на ноге и унаприједили производњу захваљујући републичким и локалним подстицајима, који су им омогућили да обнове механизацију и продуже бразде те повећају број грла на фармама.

Пољопривредници су у прошлој години остварили рекордан износ подстицаја у износу од 1,8 милиона КМ на основу правилника који је донијело ресорно министарство, а начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је подстицаје користило више од 500 активних некомерцијалних и комерцијалних газдинстава из ове општине.

- Највећи износ је исплаћен за премије за утовљене бројлере - 365.000 КМ, регресирани дизел 275.000, набавку опреме и изградњу објеката у сточарској производњи 160.000 и за набавку пољопривредне механизације 135.000. За регрес по хектару сјетвене површине за пшеницу, соју, сунцокрет и уљану репицу исплаћено је 120.000, а за пшеницу 115.000. Премија за млијеко износила је 110.000, за произведено и продато поврће 80.000, а за утовљене свиње и јунад по 30.000 КМ - рекао је Драгосављевић.

Додаје да и општина обезбјеђује подстицаје, који у овој години износе 60.000 КМ, а новац је усмјерен за суфинансирање набавке трактора и прикључака, те произведено и продато поврће у пластеницима.

- Биће исплаћене и субвенције малинарима и пчеларима. Преко ИФАД пројекта биће суфинансирана и набавка нових засада боровнице за седам корисника - истакао је Драгосављевић.

Међу корисницима подстицаја је и Ђуро Цвијић из Кладара који је захваљујући помоћи републичких институција обновио комплетну пољопривредну механизацију.

- За све нове машине које сам до сада купио добио сам поврат од око 30 одсто средстава, па када се узме у обзир да квалитетна приколица за стајњак кошта око 40.000 КМ, онда се јасно види колике су то уштеде - рекао је Цвијић који обрађује око 50 хектара земљишта, од чега је дио у његовом власништву. Бави се производњом кукуруза, пшенице и соје, као и перадарством.

Наводњавање

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности у Српцу Марко Михољчић рекао је да ће идуће године, у сарадњи са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката Бањалука, бити реализован пројекат постављања система за наводњавање на пољопривредним газдинствима.

- Ради се о петогодишњем пројекту Свјетске банке. Набавку система ће једним дијелом суфинансирати општина и корисници, а другим дијелом Јединица - рекао је Михољчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана