Реконструкција подручне школе "Доситеј Обрадовић" у Кукуљама: Нови кров за топлије учионице

Дејан Јовичић
Реконструкција подручне школе "Доситеј Обрадовић" у Кукуљама: Нови кров за топлије учионице

СРБАЦ - У оквиру пројекта побољшања енергетске ефикасности, који финансира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, почела је реконструкција крова на деветоразредној подручној школи "Доситеј Обрадовић" у србачком мјесту Кукуље.

Радове изводи грађевинска фирма "Универзал БС" из Бањалуке, а вриједност инвестиције износи око 120.000 КМ.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кукуље Радојица Видовић каже да су са великом радошћу дочекали ову вијест јер је кров већ одавно био дотрајао, тако да ће се настава одвијати у много бољим условима.

- Кров је био прекривен азбестним плочама, прокишњавао је и отежавао наставу због влажних и хладних просторија. Након што буде урађена термоизолација, ђаци ће дочекати зиму у топлијим учионицама - рекао је Видовић.

Деветоразредну школу у Кукуљама похађа око 120 ђака из Кукуља, Лилића, Косјерова и Петровог Села. Прије двије године, уз помоћ ресорног министарства, промијењена је столарија на половини учионица, а наставак ових радова је приоритет у наредном периоду.

- Имамо у плану да радимо и унутрашње уређење школе, јер је један број учионица у бољем, а други у лошијем стању. Надамо се да ћемо добити донаторска средства и за ову инвестицију - казао је Видовић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић изразио је задовољство што је на овај начин настављена санација основних школа и додао да у склопу истог пројекта ускоро креће и завршетак реконструкције Центра средњих школа "Петар Кочић".

- Ових дана очекујемо наставак радова у средњошколском центру, гдје је раније већ замијењен кров. Уз помоћ ресорног министарства радиће се на постављању нове столарије, уређењу фасаде, санацији мокрих чворова и инсталацији новог система гријања - рекао је Драгосављевић.

Ове године је и путем Министарства просвјете и културе издвојено више од 85.000 КМ за изградњу и обнову школских објеката у Српцу. Реконструисан је кров на школи у Ножичком и дио крова на школи у Повеличу. Набављена је пећ на чврсто гориво за потребе основаца у Каоцима, те саниран мокри чвор и замијењена улазна врата на школи у Ћукалима. Асфалтиран је паркинг за потребе централне школе у Српцу и након 40 година у потпуности обновљен инвентар у овој школи, гдје је стигло 220 столица, 112 столова и седам ормара.

 Вртић

Влада Републике Српске усмјерила је донаторска средства Владе Србије у износу од 850.000 КМ за изградњу новог вртића у Српцу. Разлози за изградњу вртића леже у све тежем одржавању постојећег објекта, који је изграђен прије три и по деценије за потребе смјештаја дјеце радника некадашње текстилне фабрике "Итрис". Нови вртић имаће капацитет да прими око 200 дјеце.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана